Doorgaan naar artikel

Paprika’s om trots op te zijn

Afbeelding
Hoogstraten Peppers

Coöperatieve vennootschap die gezond, veilig en duurzaam geproduceerd voedsel aanbiedt

Foto: Coöperatie Hoogstraten

Foto: Coöperatie Hoogstraten

Uitgedrukt in cijfers is Coöperatie Hoogstraten een mooi bedrijf. In 2016 was er een totale productomzet van € 222 miljoen en een zakencijfer van € 272 miljoen. Maar de coöperatie is veel meer dan alleen de cijfers.

Coöperatie Hoogstraten is een bedrijf waarin 220 producenten samenwerken om gezonde, veilige, duurzame en natuurlijk lekkere producten op de markt te brengen. Met een areaal van 98,9 hectare paprika heeft de coöperatie het grootste aanbod van België. Toch is bijna 75% daarvan afkomstig uit Nederland. Omdat Hoogstraten in het grensgebied ligt, is de samenwerking eigenlijk vanzelfsprekend.

Over de grens

Erik Vermeeren van ’t Boomken in Rijsbergen is sinds drie jaar aangesloten bij Coöperatie Hoogstraten. Hij is de trotse eigenaar van 5,5 hectare glas. Daarin teelt hij 1,8 hectare groene Morraine en 3,7 hectare rode Maranello.

“De reden waarom ik als Nederlandse producent naar Hoogstraten ben overgestapt, is heel eenvoudig”, zegt hij. “Eerlijke prijsvorming en transparantie. Je weet heel snel waar je aan toe bent en dat is niet altijd zo in deze sector.” Sorteren doet hij zelf, op het bedrijf. “Ik had alle machines al staan en heb er daarom voor gekozen om het sorteren zelf te blijven doen.”

Erik Vermeeren van 't Boomken uit Rijsbergen. - Foto's: Coöperatie Hoogstraten

Erik Vermeeren van ’t Boomken uit Rijsbergen. – Foto’s: Coöperatie Hoogstraten

Coöperatie Hoogstraten is sinds vorig jaar voorzien van een nieuwe inpakloods. Met volwaardige inpakmachines voor paprika kan de coöperatie verpakte paprika’s en zogenaamde ‘stoplichten’ (meerdere kleuren paprika in één verpakking) leveren aan hun klanten. Dat is toch een extra service.

Centraal sorteren

Peter Cox van Varico in Wuustwezel is al sinds 2000 lid van de coöperatie. Als kind van tuinders is hij, ondanks een opleiding als schrijnwerker, ook teler geworden. Zijn passie heeft altijd gelegen bij paprika. Zijn bedrijf beslaat 4,4 hectare waarin drie kleuren paprika’s groeien. Peter brengt zijn paprika’s in het seizoen drie keer per week naar Hoogstraten, waar ze op de coöperatie centraal gesorteerd worden met een automatisch sorteersysteem. Dat bespaart veel tijd en werk op het bedrijf zelf.

Peter Cox van Varica in Wuustwezel.

Peter Cox van Varica in Wuustwezel.

De paprikasorteerinstallatie bij Coöperatie Hoogstraten bestaat uit twee volwaardige sorteerlijnen. Dat betekent twee aanvoersystemen, twee sorteermachines en twee automatische verwerkingsinstallaties. Wat deze machine uniek maakt, is zijn veelzijdigheid (hij heeft onder andere een afvoer van lege boxen) en dat de verschillende machines samen één grote installatie vormen. Ze kunnen wel apart werken, maar zijn het meest effectief wanneer ze gezamenlijk draaien.

Paprikasorteerinstallatie bij Coöperatie Hoogstraten.

Paprikasorteerinstallatie bij Coöperatie Hoogstraten.

Alle paprika’s worden ingedeeld volgens kleur en sortering en zijn Global Gap-gecertificeerd. Alleen de beste krijgen het Flandria-keurmerk. Om de beurt worden de telers uitgenodigd bij het centraal sorteren, om samen met een keurder van de kwaliteitsafdeling en een verantwoordelijke van de afdeling zelf, het product en de werkwijze te controleren. Zo is iedereen er zeker van dat de kwaliteit gewaarborgd is en er aan alle voorwaarden is voldaan.

Coöperatie Hoogstraten werkt ook nauw samen met andere veilingen. Zowel binnen België als over de grens.

Gastveilen

De familie van Tuyl is lid van Veiling Zaltbommel. Het bedrijf van vader Toon wordt voortgezet door de zonen Kees en Geert-Jan van Tuyl en beslaat 6 hectare, waarvan 3 hectare paprika. Het ras dat ze telen is ‘Hein’, een snel ras dat zijn naam dankt aan de rappe schaatser Hein Vergeer.

Geert-Jan van Tuyl van de firma van Tuyl in Zaltbommel.

Geert-Jan van Tuyl van de firma van Tuyl in Zaltbommel.

Samen met drie collega’s levert de familie Tuyl haar paprika’s aan Hoogstraten, als gastveilers. “We zijn zeer tevreden over deze manier van werken”, zegt Geert-Jan. “Vroeger leverden wij aan handelaren en moesten we soms een week wachten tot we wisten welke prijs onze paprika’s hadden opgebracht. Die viel eigenlijk altijd tegen. Sinds vijf jaar werken we samen met Coöperatie Hoogstraten. Het contact is heel goed. Je voelt dat het salesteam echt voor jou aan het werk is. Sorteren en groot inpakken doen wij zelf, op ons bedrijf. Voor het opzetten van onze dozen en transport werken we samen met collega’s van Veiling Zaltbommel.”

Transparant verkoopsysteem

De voornaamste manier van verkopen blijft toch de klok. Samen met de producten van andere Vlaamse coöperaties worden deze aangeboden via simultane klokverkoop. Een uniek systeem waarbij elke koper zowel op de coöperaties als via een digitaal thuissysteem product van elke coöperatie kan kopen.

Sales & Marketing Manager Jan Engelen: “Voor dagvers product is de klok het meest ideale systeem. De afstemming van vraag en aanbod is zo het best meetbaar. Dit verkoopsysteem bestaat al heel lang, maar is doorheen de jaren wel geëvolueerd. Alles gebeurt nu digitaal, via internet, waardoor kopers vanuit hun eigen kantoor kunnen meedoen aan onze verkoop”. Ook is er een gedeelte dat verkocht wordt via bemiddeling, door Lava. Lava staat voor “Logistieke en Administratieve Veilingassociatie”, kortom de overkoepelende organisatie van groente- en fruitveilingen in België.

Onderzoek & Ontwikkeling

Op een steenworp afstand van Coöperatie Hoogstraten staat het Proefcentrum Hoogstraten. Samen richten zij zich op nieuwe ontwikkelingen in onder andere de paprikateelt.

Bekijk de website voor meer informatie over Coöperatie Hoogstraten.

is uitgedrukt in cijfers een mooi bedrijf. In 2016 had Coöperatie Hoogstraten een totale productomzet van €222 miljoen en een zakencijfer van €272 miljoen. Maar Coöperatie Hoogstraten is veel meer dan alleen de cijfers. Het is een bedrijf waarin 220 producenten samenwerken om gezonde, veilige, duurzame en natuurlijk lekkere producten op de markt te brengen. Paprika staat omzetmatig op de derde plaats.  * Hoogstraten Peppers levert als partner gesponsorde artikelen aan. De inhoud van deze artikelen valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid. Meer over Hoogstraten Peppers E-mail
Meer over Hoogstraten Peppers

Beheer
WP Admin