Doorgaan naar artikel

Paprika geel

‘De vraag of we ze nog allemaal geel krijgen’

Het gewas van de gele paprika bij Leon van der Stel in Maasland staat er redelijk goed bij. “De laatste paar weken was het wel heel matig met de hoeveelheid licht. Dat zal invloed hebben op de laatste zetting: die zal aan de late kant zijn. Er zit wel wat, maar het is de vraag of je ze allemaal nog geel krijgt.”
De sortering en kwaliteit zijn goed. “Weinig schapenkoppen en geen anthocyaan.”

Voorzichtig met toppen
Drie tot vier weken geleden is hij op één gaan toppen, om het gewas open genoeg te houden. “Maar we bleven daarbij voorzichtig. Je moest toch wel een beetje bedekking blijven houden, voor als de zon ineens door zou komen.”

Kou eruit
Overdag houdt hij een temperatuur van 21 graden Celsius aan. In de ochtend staat een minimumbuis van 45 graden ingesteld. Na de voornacht van 18,5 graden Celsius gaat hij naar de nanacht van 19,5 graden.
“En het scherm mag ook weer wat eerder dicht. Het mag nu niet meer koud worden in de kas. Anders redden we het niet meer om het laatste zetsel geel te oogsten voor de geplande einddatum. Want die ligt vast. We zijn gewend om vroeg te poten.”

Gewas actief houden
Bij de plagen is de rupsendruk even wat heftiger geweest, maar de rupsen zijn nu weer onder controle. Verder is het een normaal beeld, met de normale aanwezigheid van plagen op een laag niveau, zoals een boterbloemluisje.
De aanwezigheid van schimmels valt reuze mee. “We proberen het gewas actief te houden. Tot nu toe zetten we daarvoor onder andere een kiertje lucht in de avond. Dat laatste doen we nu ook niet meer. De nachten worden kouder en we moeten voldoende snelheid te houden. We zijn op weg naar het einde van de teelt.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin