Doorgaan naar artikel

‘Altijd klein beetje lucht bij paprika blijven zetten’

paprika

Foto: Peter Visser

De teelt van paprika bij Marcel de Koning in Nootdorp is eind week 43 beëindigd.

De teelt van paprika is afgerond met een hele goede kilo-productie. “Richting de 33 kilo. Zoveel hebben we nog nooit gehaald. Maar we hebben dan ook heel veel licht gehad.” De kwaliteit was op het eind nog best mooi. “Al wordt het dan natuurlijk altijd best iets rommeliger.”

Zuinig paprika geteeld

Er is zuinig paprika geteeld qua energie. Zo’n 24 of 25 kuub gas per vierkante meter. Normaal ging dat richting 30 m3/m2.” Overdag werd op het laatst 20 graden Celsius als temperatuur aangehouden. In de nacht was dat 18 graden. “Het was buiten helemaal niet koud, dus je haalde de temperatuur heel makkelijk.” Er is behoorlijk veel geschermd. “Met slecht weer bleef het ook wel eens een hele dag dicht liggen.”

De watergift is naar het eind toe afgebouwd. “We hadden de stekers er al uit gehaald, toen het toch nog even mooi weer werd. Dat was toen best even spannend. Maar het viel mee.”

Er zaten wel even een paar luizen, maar van rupsen hebben we geen last gehad

Klein beetje lucht zetten bij paprika

Ondanks het zuiniger stoken, zorgden schimmelziektes in de paprika niet voor problemen. “We hebben er wel altijd een klein beetje lucht ingehouden, om het vocht kwijt te raken. De luchtramen gingen nooit helemaal dicht.” Ook plagen bleven onder controle. “Er zaten wel even een paar luizen, maar van rupsen hebben we geen last gehad. En de Nezara-wants viel ook mee.” Die laatste is pleksgewijs bestreden.

Rood geoogst

Er hoefde aan het einde van de teelt geen groen gesneden te worden. Alles kon rood geoogst worden, omdat de kop er iets eerder uitgehaald is. “Dan hoefde ik niet meer te twijfelen over de einddatum.” Op een vrijdag zijn de laatste paprika’s gesneden, en een week later lagen het gewas en de steenwolmatten buiten. “Vorige week paprika’s rapen, en nu (week 45) ben ik aan het stofzuigen.”

Bedrijf verkocht

Het punt naderde om weer nieuwe planten te bestellen en alle aandacht weer op de nieuwe teelt te richten, maar De Koning heeft zijn bedrijf voor die tijd weten te verkopen. Maar er zat geen enkele druk achter. Als het nodig was geweest, had hij best nog even door kunnen gaan. Hij wil echter stoppen. “Het telen vind ik nog steeds erg leuk. Maar alles wat daaromheen komt kijken, dat vond ik steeds lastiger worden.”

Op 30 december vindt de officiële overdracht plaats. “Tot die tijd ga ik nog wat opruimen. Ik heb de nieuwe eigenaar ook beloofd nog wat onderhoud te doen.” De Koning mag in zijn huis naast het bedrijf blijven wonen.

Auteur: Peter Visser

Beheer
WP Admin