‘Overaanbod framboos bij overgang naar import’

06-11-2019 | Laatste update op 29-08 | |
Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

Gerard Vos uit Driel heeft zijn frambozenteelt in de kas toch niet tot november kunnen oprekken.

Kleinfruitteler Gerard Vos uit Driel is al enkele weken gestopt met het plukken van de laatste frambozen van het ras Kwanza in de kas. Eerder verwachtte hij tot in november door te gaan. Rond half oktober klapte de prijs in elkaar waardoor de resterende frambozen het plukken niet meer waard waren. De verwachte productie van ruim 2 kilo per vierkante meter is op 1,75 kilogram blijven steken. “Een kwestie van een overaanbod voor de klok als de supermarkten de overstap maken naar het importseizoen. Gelukkig is de prijsvorming voor de frambozen over het gehele seizoen heel redelijk geweest.”

Planten wat ruimer

De planten van deze kasteelt Kwanza, die dit voorjaar als stekjes in de kas geplant zijn, blijven nog een jaar staan. Wel staan de planten in het tweede jaar wat ruimer en een deel van de planten zijn er nu tussenuit gehaald. De uitgedunde planten liggen in de koelcel en zullen volgend voorjaar voor een buitenteelt weer opgeplant worden. Een afdeling in de kas is helemaal gerooid en daar komen straks de long canes voor een voorjaarsteelt.

Zonnebrand rode bes werkt nog door

“Inmiddels zijn we ook met het sorteren en verkopen van de rode bessen van het ras Rovada uit de bewaring gestart. De prijsvorming daarvan is best goed. De niet geplukte bessen door de zonnebrand van eind juli zorgen toch voor minder aanbod.” Zelf heeft hij 80 tot 90% van zijn rode bessen kunnen plukken en dat is wel meer dan gemiddeld. Volgens Gerard komt dat ook doordat hij als één van de weinigen op de heetste dagen zijn rode bessen over de kappen beregend heeft. De partijen met de ergste zonnebrand zijn al weg. De partijen die voor 25 juli geplukt zijn, hebben geen schade en worden het langst bewaard.

Veel vroegere bladval Haronia

Bij de rode bessen is buiten en in de kas al een eerste grove snoeironde gemaakt waarbij vooral wat oude takken in zijn geheel weggesnoeid zijn. Het is nu wachten tot de bladval achter de rug is, en dan kan het fijnere snoeiwerk in de rode bessen beginnen. Het valt wel op bij het nieuwe ras Haronia de bladval veel vroeger op gang komt dan bij Rovada.

Nog een bestrijding in de peren

In de peren is het rustig en zit de oogst er al lang op. Door tussen 5 en 10 september wat later te plukken was de vruchtmaat goed en was de productie volgens verwachting. Nog een laatste bespuiting tegen vruchtboomkanker in de peren en dat zit het gewasbeschermingsseizoen er helemaal op.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Vos
Gerard Vos kleinfruitteler in Driel (Gld.)
Meer over


Beheer