Doorgaan naar artikel

Klimaatmaatregelen glastuinbouw: over wiens graf heen?

Foto: Twan Wiermans

Foto: Twan Wiermans

De Groningse gaskraan ging op 1 oktober dicht. Niet dat er nog veel gas omhoog werd gepompt, maar toch: een historisch moment, zeker ook voor de glastuinders van Nederland. Die schrokken twee weken geleden echter harder van de fiscale klimaatmaatregelen die het demissionaire kabinet nog wil laten goedkeuren door de oude Tweede Kamer.

Terwijl goed beschouwd elke glastuinder toch allang wist: of het in Den Haag nou linksom of rechtsom gaat, ik moet van het gas af. Wachten en hopen (dat de korting speciaal voor de tuinbouw misschien tóch gehandhaafd blijft) daar ben je geen ondernemer voor. Anticiperen om mee te kunnen bewegen met de markt en met wat er uit de Haagse hoge hoed komt, dat is altijd slimmer.

Die gaskraan gaat dicht. En de glastuinders die gaan dat overleven

Onvoorspelbare Haagse hoge hoed

Nou is dat laatste momenteel nogal onvoorspelbaar. Glastuinbouw Nederland zit vandaag, 6 oktober, om tafel met de drie Haagse heren, die dat wetsvoorstel Fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw hebben geschreven, Jetten, Adema en Van Rij. Die gaan dat niet ineens intrekken. Maar of ze het over hun demissionaire graf heen ook door de Tweede én Eerste Kamer krijgen, voordat die in aanloop naar de verkiezingen op 22 november op reces gaan, dat is nog wat anders.

Goede sier maken

Wie wil er goede sier maken met een eerste wet om fossiele subsidies af te schaffen? Of juist met het torpederen van zo’n wet? Valt er linksom of rechtsom überhaupt goede sier mee te maken? Valt de CDA-fractie de (toch al uit de politiek vertrekkende) staatssecretaris Van Rij van Financiën af? Valt straks de fractie van Omtzigts Nieuw Sociaal Contract de glastuinbouw bij? Of valt er met volgend jaar premier Frans Timmermans sowieso niet te praten over toch nog wat onbelast gas?

Overleven

Een ding lijkt toch wel vast te staan. Zelfs als er een knetterrechts kabinet van VVD, PVV, BBB en SGP zou komen, Nederland zal niet uit het klimaatakkoord van Parijs stappen. Die gaskraan gaat dicht. En de glastuinders die gaan dat overleven.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin