Doorgaan naar artikel

Oude grondbank Staat slikt nieuwe domper glasgebied

Grondbank boekt tegenvaller glastuinbouw. Foto: RBI

Grondbank boekt tegenvaller glastuinbouw. Foto: RBI

De oude overheidsgrondbank BBL moet grond terugkopen dat in Westvoorne niet is ingezet voor versterking van glastuinbouw.

Dat blijkt uit een jaarbericht van BBL. De organisatie doet niet meer dienst als grondbank, maar rondt nog wel verplichtingen af. Vorig jaar kwam er een onverwachte tegenvaller uit glastuinbouwafspraken: Een terugkoopverplichting van gronden ter waarde van € 2 miljoen die niet zijn ingezet voor versterking van het glastuinbouwcluster in het buitengebied van Westvoorne. Het is niet de enige glastuinbouwerfenis voor BBL.

Er zijn drie glastuinbouwverplichtingen genoemd in het jaarbericht. Dit jaar nog verwacht BBL dat het Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN) wordt ontbonden. Dat gaat verder budgetneutraal. In 2020 is nog € 5,8 miljoen afgewaardeerd op deze post. SGN had in de jaren nul en tien van deze eeuw een functie bij het ontwikkelen van glaspercelen in Rijsenhout. In 2014 nam BBL het aandeel van Productschap Tuinbouw in SGN over voor € 5,8 miljoen. Dat is afgeboekt en komt zo niet meer ten laste van de sector zelf.

Fries glasgebied

Ook blijkt uit het jongste jaaroverzicht dat voor verlies uit het Friese glasgebied Waddenglas € 4,3 miljoen is gereserveerd door BBL. De landelijke overheid en provincie Friesland zijn uit het Friese glastuinbouwproject gestapt en betalen de gemeente Waadhoeke € 3,4 miljoen als afkoopsom voor de risico’s die Waadhoeke alleen gaat lopen. Destijds financierden de drie overheden het project met elk € 2,4 miljoen voor aankoop van de gronden. Dat is omgezet naar een lening aan de gemeente Waadhoeke. BBL heeft met de reservering van € 4,3 miljoen rekening gehouden met een hoger risico op verlies in dat gebied. In 2020 bedroeg de reservering nog € 3,0 miljoen en leek het gebied nog te worden ontwikkeld.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin