Optimistische stemming op HortiContact

15-02-2017 | Laatste update op 13-09 | |
Foto: Peter Visser
Foto: Peter Visser

Op tuinbouwbeurs HortiContact in Gorinchem toonden toeleveranciers zich tevreden over de marktontwikkelingen in de sector. Telers investeren weer meer.

Met een aantrekkende markt maken toeleverende bedrijven zich wel zorgen over de beschikbaarheid aan kwalitatief goed personeel, om de installatie van de verkochte producten uit voeren. Dat personeel is tijdens bezuinigingen gedurende de economische crisis deels weggevloeid naar andere sectoren. Wie daar eenmaal een andere plek heeft gevonden, zal niet klaar staan om terug te gaan naar de tuinbouwsector.

Waterzuivering op gewasbeschermingsmiddelen

Tijdens de beurs waren diverse noviteiten en doorontwikkelingen te zien. In diverse stands was aandacht voor de naderende waterzuivering op gewasbeschermingsmiddelen.

Naast de leveranciers van zuiveringsapparatuur was er bijvoorbeeld ook het nieuwe bedrijf Waterson, dat mobiele zuivering aanbiedt. Er komt dan een oplegger langs met een zuiveringsinstallatie die gewasbeschermingsmiddelen afbreekt. Daarvoor wordt € 6 tot € 12 per kuub berekend, afhankelijk van de hoeveelheid te reinigen water en van de lengte van de contactduur.
Bekijk de foto-impressie van innovaties en ontwikkelingen op HortiContact.

 • Priva toonde de Vialux E-Line-module. Deze kan geïntegreerd worden met een bestaande Vialux UV-ontsmetter op bedrijven, zodat tegen geringe meerkosten aan de waterzuiveringsplicht op gewasbeschermingsmiddelen kan worden voldaan bij lozingen. - Foto's: Peter Visser

  Priva toonde de Vialux E-Line-module. Deze kan geïntegreerd worden met een bestaande Vialux UV-ontsmetter op bedrijven, zodat tegen geringe meerkosten aan de waterzuiveringsplicht op gewasbeschermingsmiddelen kan worden voldaan bij lozingen. – Foto’s: Peter Visser

 • Moor heeft een filter ontwikkeld met een membraan dat natrium uit het water kan halen. Hierdoor kunnen lozingen voorkomen worden. Eventuele gewasbeschermingsmiddelen worden in dezelfde werkgang uit het filterwater met natrium gefilterd en teruggebracht in de recirculatie-waterstroom, zodat het natrium-gewasbeschermingsmiddel vrij geloosd kan worden.

  Moor heeft een filter ontwikkeld met een membraan dat natrium uit het water kan halen. Hierdoor kunnen lozingen voorkomen worden. Eventuele gewasbeschermingsmiddelen worden in dezelfde werkgang uit het filterwater met natrium gefilterd en teruggebracht in de recirculatie-waterstroom, zodat het natrium-gewasbeschermingsmiddel vrij geloosd kan worden.

 • Aqua-D&S presenteert een doekfilter dat gegarandeerd filtert tot 5 micron (zonder vervuiling van gefilterd water). Hiermee kan al het water, ook het terugspoelwater, worden gefilterd zodat emissie tot vrijwel 0 kan worden teruggebracht. - Foto: Gerard Boonekamp

  Aqua-D&S presenteert een doekfilter dat gegarandeerd filtert tot 5 micron (zonder vervuiling van gefilterd water). Hiermee kan al het water, ook het terugspoelwater, worden gefilterd zodat emissie tot vrijwel 0 kan worden teruggebracht. – Foto: Gerard Boonekamp

 • Aquamar toont de UV-deken, waarmee ziekteverwekkers in de kaslucht worden gedood met hoogwaardige ioniserende UV-lampen. De vormgegeving van de 4 tot 5 apparaten per hectare in de kas is zo gemaakt dat bestuivers geen hinder ondervinden van het UV-licht.

  Aquamar toont de UV-deken, waarmee ziekteverwekkers in de kaslucht worden gedood met hoogwaardige ioniserende UV-lampen. De vormgegeving van de 4 tot 5 apparaten per hectare in de kas is zo gemaakt dat bestuivers geen hinder ondervinden van het UV-licht.

 • Koppert Machines heeft de Multi Packer aan het assortiment toegevoegd. Deze verpakkingsmachine kan heel flexibel omgesteld worden naar diverse gewenste verpakkingstypes, zoals schaaltjes, bekers en shakers.

  Koppert Machines heeft de Multi Packer aan het assortiment toegevoegd. Deze verpakkingsmachine kan heel flexibel omgesteld worden naar diverse gewenste verpakkingstypes, zoals schaaltjes, bekers en shakers.

 • QWestland heeft een nieuwe led-module ontwikkeld, die 1:1 Son-T armaturen kan vervangen. De led is dimbaar.

  QWestland heeft een nieuwe led-module ontwikkeld, die 1:1 Son-T armaturen kan vervangen. De led is dimbaar.

 • Afgegeven lamp-warmte kan via een geïntegreerde (apart regelbare) verticale ventilator afgegeven worden en het gewas in geblazen worden. Dit bespaart energie voor bijverwarming.

  Afgegeven lamp-warmte kan via een geïntegreerde (apart regelbare) verticale ventilator afgegeven worden en het gewas in geblazen worden. Dit bespaart energie voor bijverwarming.

 • Holland Green Machine heeft een nieuw aandrijfsysteem voor de verticale spuitbomen op zijn robots gemaakt. De combi van getande riemen, een droog opgeborgen motor en nieuwe software verhoogt de levensduur.

  Holland Green Machine heeft een nieuw aandrijfsysteem voor de verticale spuitbomen op zijn robots gemaakt. De combi van getande riemen, een droog opgeborgen motor en nieuwe software verhoogt de levensduur.

 • Ludvig Svensson presenteerde het nieuwe transparante FR 1147 FR-schermdoek, dat 2% extra licht doorlaat zonder concessies te doen aan de energiebesparing en vochtdoorlatendheid. Daardoor kan er meer uren worden geschermd.

  Ludvig Svensson presenteerde het nieuwe transparante FR 1147 FR-schermdoek, dat 2% extra licht doorlaat zonder concessies te doen aan de energiebesparing en vochtdoorlatendheid. Daardoor kan er meer uren worden geschermd.

 • Bij Jabaay in de stand laat De Walt een 54 Volt-accu zien, die voor zwaardere tuinbouwapparaten een kracht oplevert die tot nu toe alleen haalbaar was met een vast elektriciteitssnoer.

  Bij Jabaay in de stand laat De Walt een 54 Volt-accu zien, die voor zwaardere tuinbouwapparaten een kracht oplevert die tot nu toe alleen haalbaar was met een vast elektriciteitssnoer.

Visser
Peter Visser Redacteur
Meer over


Beheer