Doorgaan naar artikel

Oogstrobot bladgewassen wint zilver op Agritechnica

Oogstrobot bladgewassen wint zilver op Agritechnica

Oogstrobot bladgewassen wint zilver op Agritechnica

Met de zelfrijdende Ventum-oogstmachine van het Italiaanse Hortech komt voor het eerst een machine op de markt die het oogsten, verwerken en verpakken in één geautomatiseerd proces op het veld bij elkaar brengt. De machine wint op de Agritechnica een zilveren medaille als innovatie.

De Italiaanse fabrikant Hortech staat bekend om een groot assortiment aan oogstmachines, met name gericht op bladgewassen zoals baby leaf, kropsla, andijvie en radicchio. Op de Agritechnica presenteert de fabrikant de Ventum-oogstrobot die het geautomatiseerd oogsten, verwerken en verpakken op het veld in zich verenigd. Deze handelingen in zijn geheel op het veld verrichten is niet nieuw, wél dat het volledig geautomatiseerd plaatsvindt.

Oogstrobot bladgewassen Ventum. - Beeld: Hortech

Oogstrobot bladgewassen Ventum. – Beeld: Hortech

Oogst- en verwerkingsproces

Na het snijden/oogsten komt het geoogste product op een opvoersysteem met in snelheid variërende transportbanden, die het product naar boven transporteren voor verdere verwerking. Door de techniek wordt het product volgens Hortech uit elkaar gehaald en mooi verdeeld. Een luchtstroom verwijdert afwijkende planten zoals onkruiden en ongewenste delen zoals zand. Dat gebeurt bij de overgang naar een tweede transportband, waarbij de ongewenste delen terug op het veld worden geblazen. Het geschoonde en in kisten afgewogen product gaat volautomatisch naar een meerijdende transportwagen.

Hoge arbeidsprestatie

De zelfrijdende oogstwagen geeft door de geautomatiseerde oogst, verwerking en verpakking volgens Hortech een wezenlijk betere arbeidsprestatie en productkwaliteit dan bij de huidige machines.

Beheer
WP Admin