Oogsten in het lange spoor van de hagelstorm

13-09 | |
Peter van Haaften oogst dit jaar voornamelijk voor de industrie. - Foto: Vidiphoto
Peter van Haaften oogst dit jaar voornamelijk voor de industrie. - Foto: Vidiphoto

De fruitoogst is bij een kleine honderd telers in de Betuwe geen feest. Hun fruit is niet hersteld van de hagelstorm van 19 mei.

De term hagelkanon was volgens sommigen van toepassing op de hagelstorm die tussen Geldermalsen en Tiel op 19 mei huishield. Maar dan niet het hagelkanon dat telers wel gebruiken om omhoog te schieten om een hagelbui voor te zijn. Maar andersom, alsof er vanuit de hemel een hagelkanon omlaag werd afgevuurd.

Naar industrie of nog klasse 2

Bij Peter van Haaften in Wadenoijen worden nu de appels en peren geoogst die toen allemaal hagelschade opliepen. De meeste vruchten van de 85 hectare fruit van Van Haaften Fruit gaan ongesorteerd de bak in en linea recta door naar de verwerkende industrie. Daar zijn de prijzen op dit moment nog lager dan normaal, moet Van Haaften tandenknarsend constateren.

“We houden wel nog zo’n 30% van de oogst, met name de Conference-peren, achter de hand in de koeling, in de hoop die als klasse 2 te kunnen afzetten.” Een gokje dat eerst nog geld kost, gezien de hoge energieprijzen die de koelkosten dit seizoen flink doen oplopen. Maar in een iets magerder perenjaar kan ook klasse 2 toch wellicht verderop in het seizoen nog een goede prijs halen.

€ 20 miljoen schade

In totaal wordt de schade door de hagelstorm in de Betuwe geschat op zo’n € 20 miljoen. Dit is verdeeld over een kleine honderd bedrijven. De meeste telers, zoals ook Van Haaften, hebben wel een hagelverzekering, maar die keert doorgaans maar de helft tot drie kwart van de schade uit, al naar gelang de tussen teler en verzekeraar afgesproken voorwaarden en eigen risico.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer