Doorgaan naar artikel

Oogst blauwe bes in nat voorjaar toch extreem vroeg

Het is extreem nat dit voorjaar. Toch gaat de oogst van blauwe bessen vroeger dan ooit van start. “Hopelijk rijdt de plukmachine zich niet vast”, zegt Leon Schrijnwerkers.

Blauwebessenteler Leon Schrijnwerkers begint direct over alle nattigheid in Noord-Limburg. In tegenstelling tot zijn collega’s in het hardfruit valt het sporen rijden op zijn bedrijf wel mee. Maar het is vooral erg opletten voor Botrytis wat vruchtrot kan geven. Er wordt tegen Botrytis gespoten en extra goed op gecontroleerd, maar nu zijn de omstandigheden wel extreem.

Vroege oogst

Over twee weken verwacht Schrijnwerkers met de oogst van blauwe bessen te starten. “Dat is extreem vroeg en eerder dan half juni zijn we eigenlijk nog nooit gestart. We starten met het ras Duke”, licht Schrijnwerkers toe.

Schrijnwerkers verwacht gewoon een goede oogst bij alle rassen. Nachtvorstschade speelt niet en de lichte hagel is ook geen spelbreker. Vanuit Europa hoort hij van de meeste teeltgebieden een goede oogstverwachting, uitgezonderd enkele regio’s waar nachtvorst speelde. “En met meer dan voldoende water zullen de vruchten ook wel goed uitgroeien”, volgt er achteraan.

Vooral machinaal plukken

Een groot deel van de oogst zal met de plukmachine gebeuren. Waar vroeger vooral met plukmachines voor de industrie geplukt werd, wordt nu met de machine van FineField ook de bessen voor de versmarkt geplukt. Bij sommige rassen wordt zelfs alles met deze plukmachine geplukt. “Dat is werkelijk een uitkomst, want we zien jaarlijks het aantal plukkers afnemen. En met de sterk gestegen minimumlonen is het ook onbetaalbaar aan het worden”, licht Schrijnwerkers toe.

Wel maakt hij zorgen over de berijdbaarheid van de percelen met de plukmachine. “Ik pluk al 30 jaar met machines en nooit was vastrijden een probleem. Maar met de zompige grond maak ik me toch wel zorgen”.

Spaarzaam bedruppelen

De basisbemesting met kunstmest ligt er al een tijdje op. Normaal gesproken wordt er volop gedruppeld en gefertigeerd. Dit seizoen is tot op heden maar drie keer gedruppeld.

Planten opgepot

Het opkweken van plantmateriaal van blauwe bessen is een belangrijke bedrijfsactiviteit naast het telen van blauwe bessen. Het stekken gaat bijna jaarrond met microstekken, waarbij heel kleine plantentopjes uitgroeien tot beworteld stek. Daar zijn ze druk met het oppotten van de bewortelde stekken die op een containerveld verder groeien. Met een goede laag met lava onder het containerveld is de drainage gelukkig goed. En de planten worden geteeld in een luchtig potgrondmengsel. “Het is nu vooral wachten op warm weer waardoor de planten lekker gaan groeien”, besluit Schrijnwerkers.

Neerslag catastrofe voor andere sectoren

De gevolgen van alle neerslag vallen op zijn bedrijf nog mee, vergeleken bij wat hij bij percelen in andere sectoren in de regio ziet. “Op veel percelen staat nog water en moet er nog gezaaid, geplant en gepoot worden. Dat kan nog wel weken duren voordat al dat water eens weg is. En dan kom je zo laat in het seizoen dat het niet anders dan zeer grote gevolgen heeft”.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Leon Schrijnwerkers
Leon Schrijnwerkers

Blauwebessenteler in Horst (Limburg)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin