Doorgaan naar artikel

Onze sector weer smoel geven

Dit is mijn eerste column in functie als bestuurslid van de landelijke LTO Vakgroep Akkerbouw/vollegrond.

Ik heb er al heel wat kilometertjes opzitten in mijn eerste vier maanden, zowel letterlijk in mijn auto als figuurlijk in de diverse vergaderzalen. Mijn streven is om iets neer te zetten voor de vollegrondsgroenteteelt waarmee we onze sector weer smoel geven. Ik kan dat niet alleen doen, sterker nog als jullie het niet omarmen dan komt er niets van terecht. Mijn inspiratie haal ik onder andere uit de mooie gezonde sector die we hebben, het tijdvak waarin we ons nu begeven, de noodzaak die er is en – misschien wel het allerbelangrijkste – het resultaat dat we ermee kunnen bereiken. Ik heb de overtuiging dat ik mijn ervaring vanuit ons eigen bedrijf heel goed kan gebruiken om hierin succesvol te zijn.

Mijn streven is om iets neer te zetten voor de vollegrondsgroenteteelt waarmee we onze sector weer smoel geven

Er zijn meerdere punten die we op de agenda zouden kunnen zetten, maar in eerste instantie moet je je afvragen hoe je het beste resultaten kunt bereiken. We zijn een relatief kleine sector en als je groot wilt worden, dan moet je dingen doen waarvan mensen zeggen: “Nou dat is een knappe prestatie.” Iets wat er wel is, maar nog niet goed benut wordt.

‘Sector breed met elkaar’ is mijn uitgangspunt, want alleen dan kun je punten in de sector aanpakken waarmee we nu problemen hebben. Mijn inspiratiebron is de topsport, je kunt alleen kampioen worden als alles klopt en zeker niet als je alleen talent hebt. Ik als fervent Ajax-fan heb, net als vele anderen, gezien dat de Ajax-selectie verloor van een amateurselectie. Alle amateurs zijn per definitie mindere spelers, maar ze wonnen wel! Hiermee geef ik aan dat alles dus moet kloppen om resultaat te behalen.

Samen doen

Er zijn overeenkomsten met de topsport, maar zeker ook verschillen. In de topsport kun je een keuze maken of je bij het winnende team wilt aanschuiven, maar met wat wij willen realiseren moet je vanuit het collectief denken. De vollegrondsgroentesector moet het winnende team worden. Een sporter of sportteam investeert in vele trainingsuren en wordt daarna olympisch kampioen. Bij ons gaan de kosten ook voor de baten uit. Besef wel dat je daar niet aan ontkomt.

Nogmaals wil ik zeggen: we zullen het samen moeten gaan doen. Ik wil jullie daarbij helpen en er energie in gaan steken.

Share this

Afbeelding
Ton Slagter

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin