Doorgaan naar artikel

Onverwachte prijsschommelingen witlof in Duitsland

Witlof. - Foto: Stan Verstegen premium

Witlof. - Foto: Stan Verstegen

Het Duitse marktbureau AMI constateert bij witlof ‘onverwachte prijsschommelingen’ op de Duitse groothandelsmarkten. AMI noemt de schommelingen ‘opvallend’.

Volgens AMI is witlof een te plannen product dat nauwelijks aan prijsschommelingen onderhevig is. Dit jaar ziet het Duitse marktbureau een opvallende ontwikkeling, omdat de prijs op de Duitse groothandelsmarkten sinds een aantal maanden nogal fluctueert.

Prijzen dalen na onverwachte stijging

Op de Duitse groothandelsmarkten wordt hoofdzakelijk Belgische witlof verhandeld, Duitse witlof is goed om de gaten te vullen. Deze week (11) zijn de prijzen na een onverwachte stijging inmiddels weer aan het dalen.

Belgische witlof wordt deze week op de groothandelsmarkten voor gemiddeld € 2,16 per kilo verhandeld. Dat is een 3% lagere prijs dan vorige week. Voor Duits witlof wordt € 2,45 per kilo betaald, dat is 8% lager dan vorige week. De prijsvorming lijkt een gevolg van de wisselende vraag, want het aanbod is nagenoeg gelijk.

Bron: AMI
Bron: AMI

De huidige prijs is aanmerkelijk beter dan in de afgelopen twee jaar. Dat maakt de grafiek van AMI duidelijk. Daarin staan de prijzen vermeld voor los witlof in een doos van 5 kilo. Het betreft de gemiddelde prijs per week.

Witlof in de actie

AMI ziet de prijsschommelingen doorwerken in de prijzen voor de consument. In week 10 ging de prijs voor de consument met 6% omhoog naar een prijs van € 3,56 per kilo. De consument liep daardoor niet warm voor witlof. Deze week lopen er bij drie retailers acties met bij alle drie een actieprijs van € 2,58.

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin