Doorgaan naar artikel

Ontslag REO-directeur staat los van fusie of tomatendip

De terugval in tomaten bij REO of fusiebesprekingen staan los van het ontslag van directeur Paul Demyttenaere.

Paul Demyttenaere, algemeen directeur bij REO Veiling Roeselare, is ontslagen. Dat gebeurde woensdag midden in het fusieproces met Hoogstraten. “De persoon accordeerde niet meer met de functie”, aldus Rita Demaré, voorzitter van de veiling.

Op vragen van Groenten&Fruit naar ontwikkelingen op de veiling, stelt Demaré dat geen andere oorzaak gezocht moet worden achter het ontslag. De fusiebesprekingen lopen goed en dat er een kink in de groei van tomatenproductie was in 2021, staat ook los van het vertrek. In dat jaar nam de tomatenaanvoer 19% af. Dat is toe te schrijven aan het vertrek van een Nederlandse teler met teelt in Frankrijk, maar Demaré wil daar niets over zeggen, omdat er nog zaken niet zijn afgewikkeld.

De directe betrokkenheid van REO bij tomatenteelt in Noord-Frankrijk loopt naar tevredenheid. Demaré: “Het ontslag staat los van de buitenlandse investeringen. We hebben deze week gecommuniceerd dat hij met onmiddellijke ingang vertrekt en dat werkzaamheden door het huidige managementteam zijn overgenomen. We gaan hem bedanken voor de jarenlange inzet voor REO.”

Zeer solide coöperatie

REO heeft ook in 2021 goede resultaten geboekt. De productomzet was met € 265 miljoen hoger dan ooit. De aanvoerafname bij tomaten werd goedgemaakt door betere prijzen. De veiling investeerde afgelopen jaar meer dan € 10 miljoen in installaties en onroerend goed en zag de schuldenpositie oplopen, maar met een eigen vermogen van € 34 miljoen en bankschuld van iets minder dan € 7 miljoen is de veiling solide. Met aandelen in de coöperatie voor industriegroenten Ingro (33%), in VBT Kistenpool (12,5%) en agrarisch laboratorium Primoris (23%) krijgt REO jaarlijks voldoende dividend binnen om de kosten voor telers laag te houden.

REO kent een structuur met één algemeen directeur en een managementteam van zes personen. Die nemen voorlopig de taken over. Demaré: “Als de veilingfusie met Hoogstraten toch niet doorgaat, moet er natuurlijk wel vervanging komen.”

Voorstander fusie

Demyttenaere was groot voorstander van de samenwerkingsplannen met Hoogstraten. Eerder zei hij daarover: “We hebben samen Franse, Nederlandse en Belgische productie en dat zijn onze thuismarkten. We keken als REO al naar Nederland. Als ik naar Hoogstraten kijk, zijn ze heel sterk gericht op België en Nederland. Als je die verbindt en je ziet de zware logistieke as die Hoogstraten op de grens met Nederland heeft en REO op de grens met Frankrijk, dan zitten we in het hart van Europa.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin