Onteigening tuinder dreigt voor bedrijventerrein

21-09-2017 | Laatste update op 19-09 | |
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

De gemeente Westland heeft gesprekken gevoerd met projectontwikkelaar HOC en een kweker, omdat minnelijke verwerving lijkt te mislukken.

Het gaat om aankopen voor uitbreiding van tuinbouwbedrijventerrein Honderdland. De teler heeft de gemeente Westland om duidelijkheid gevraagd over de mogelijkheden om onteigening te voorkomen. De teler zegt niet weg te hoeven, zeker nu de ontwikkelaar te weinig biedt om het bedrijf te helpen verplaatsen. Het verschil voor de locatiewaarde alleen al is € 1,2 miljoen, waarbij de vraagprijs is gebaseerd op een verwacht prijsniveau in 2018.

Gesprekken met beide partijen

Volgens wethouder Theo Duijvestijn zijn er altijd twee kanten aan het verhaal. Wel heeft de wethouder met beide partijen gesprekken gevoerd, hoewel de gemeente nu niet aan zet is. “De kwestie geldt tussen die twee partijen. De gemeente is pas partij, als er een verzoek voor onteigening binnenkomt. We hopen nog steeds op een minnelijke oplossing. Als dat niet lukt, zou HOC een verzoek voor onteigening kunnen indien. Dat zal de gemeente dan moeten wegen. Ik heb wel een gesprek gevoerd met beide partijen, om het belang van de voortgang voor HOC en het bedrijf te schetsen. Ik heb geadviseerd dat de teler in contact komt met onteigeningsdeskundigen om inzicht te geven wat dat inhoudt.”

Overeenstemming

Voor de zomer stelde HOC dat 10 van de 28 percelen nu zijn opgekocht. Voor de achttien overige percelen verwachtte HOC dat met acht bedrijven wel overeenstemming zou worden bereikt.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer