Doorgaan naar artikel

Oneindige energie?

Foto: Canva

Foto: Canva

Een maand geleden was ik bij de Niagara Falls voor de Canadian Greenhouse Conference. Op de heen- en terugweg naar m’n hotel zag ik elke keer ‘The Falls’. Het is fascinerend om te bedenken dat dat water 24/7 blijft stromen en er nooit een einde aan komt. Daar maakt men slim gebruik van door er energie mee op te wekken, en wel voor ongeveer 3,8 miljoen (!) huishoudens.

Later las ik een post over (oneindige) gratis energie van de zon. Een mooi parallel, hoewel het uitmaakt waar je je op de aarde bevindt en welk jaargetijde het is. Toch maakt men hier ook dankbaar gebruik van in de glastuinbouw. De vraag is alleen wel, hoe zet ik deze ‘gratis’ energie zo goed mogelijk om in een verkoopbaar product? Dat is een kwestie van een goed plan, afgestemd op de genetica en de doelen in jouw situatie. Het begint dus allemaal met dat plan. En het mooie is, daar kun je aan rekenen. Dus als je deze oneindige energiebron optimaal wilt gebruiken, start dan met het maken van een teeltplan.

Het begint dus allemaal met dat plan. En het mooie is, daar kun je aan rekenen

We gaan de winterperiode in, waar er helaas maar weinig te verwachten is van onze oneindige energiebron. Des te belangrijker om je teeltplan daarop af te stemmen. Is het nodig om mijn stengeldichtheid aan te passen of moet ik meer vruchten snoeien? Of heb ik kunstlicht tot mijn beschikking en maak ik een plan hoe ik deze zo efficiënt mogelijk kan gaan inzetten? Voor deze vragen kun je gaan rekenen en simuleren, dat is wat we bij Delphy graag doen. Iets dat mij telkens blijft fascineren, net zoals dat water in de Niagara Falls.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin