Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Omgekeerde wereld

In 2050 zal op ons menu niet niet dierlijk maar plantaardig voedsel leidend zijn. De vleeseter is dan de paria die de roker nu is. Universiteit Gent neemt een voorschotje.

In 2050 zal op ons menu niet niet dierlijk maar plantaardig voedsel leidend zijn. De vleeseter is dan de paria die de roker nu is. Universiteit Gent neemt een voorschotje.

De Universiteit van Gent noemt het haar ‘Omgekeerde Resto’. En het nu nog inderdaad de omgekeerde wereld: een studentenrestaurant met op de kaart in plaats van één vegetarisch gerecht tussen een flinke lijst aan vleesgerechten nu eens één vleesgerecht tussen een flinke lijst gerechten waarin géén dode dieren zijn verwerkt.

Helemaal op schema lijken we nog niet te zitten, maar ik blijf vermoeden dat tegen 2050 de westerling die nog vlees wenst te eten vergelijkbaar is met de roker nu. Het zal een in het defensief gedrongen persoon zijn, met een ongezonde gewoonte die hij of zij niet meer zomaar overal kan botvieren. Groente zal in een veel grotere diversiteit nog dan nu zorgen voor de smaak en de gezondheid van het dagelijks menu van de doorsnee mens. De hele planeet , de groenteteler incluis, zal er wel bij varen, in 2050.

Nu, in 2013, heeft de Gentse universiteit naast dat ene Omgekeerde Resto nog zeven rechttoe-rechtaan resto’s, waar de studenten zich doodgewoon te buiten kunnen gaan aan geslachte koeien, varkens en kippen. En vreest niet, groentetelers… ik heb ooit, in mijn eigen studententijd eens op een van die Gentse universiteitseetplekken een maaltijd genuttigd. Die bevatte inderdaad vlees, maar óók een zeer gezonde hoeveelheid spruiten. Van die hele grote, ietwat langgerekte spruiten, op Vlaamse wijze lang doorgekookt en desalniettemin nog van een authentieke bitterheid doortrokken. De Belgen houden graag vast aan wat goed is, dus ook in die vleesresto’s ligt nu zeker en vast nog altijd groente op het bord.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers