Doorgaan naar artikel

NVWA inspecteerde tien witlofbedrijven

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hield in 2020 gerichte inspecties in de zogenaamde ‘donkere teelten’. Het ging om 10 witlof- en 17 paddenstoelenbedrijven.

De focus tijdens deze inspecties lag op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Dit onderzoek gebeurde mede naar aanleiding van een melding van onjuist gebruik in de witlofteelt in 2018. Na de inspecties en het benutten van de mogelijkheid om onvolkomenheden alsnog te herstellen, voldeed 93% van de geïnspecteerde bedrijven aan de regels omtrent het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Administratieve onvolkomenheden

Die 93% komt volgens de NVWA dicht bij de beoogde 95% naleving, maar werd pas bereikt nadat aanwezige onvolkomenheden waren hersteld. Dat was nodig op een tiental bedrijven, waarbij het veelal ging om administratieve zaken. De meest voorkomende onvolkomenheden hadden betrekking op de gewasbeschermingsmonitor, de biociden-administratie en het inleveren van vervallen middelen.

Bestuurlijke boete

Ook na de herstelmogelijkheid waren op twee bedrijven de zaken nog steeds niet op orde. Op die bedrijven is de NVWA handhavend opgetreden. Dat betekent dat door de inspecteurs een rapport van bevindingen is opgemaakt. Daarbij is eenmaal ook een schriftelijke waarschuwing uitgedeeld, omdat het bedrijf zijn zaken niet volgens voorschriften op orde had. Op basis van een rapport van bevindingen kan eventueel een bestuurlijke boete worden opgelegd.

Beheer
WP Admin