Doorgaan naar artikel

NVWA blokkeert partij spinazie uit Frankrijk

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft een voorraad diepvriesspinazie uit Frankrijk geblokkeerd bij een Nederlands handelskantoor.

Aanleiding is een melding uit België in het Europese meldingssysteem RASFF over hoge gehaltes cadmium die een bedreiging vormen voor de gezondheid. Op 11 april nam België een monster en onderzocht deze op metalen. Bladgewassen hebben een hogere kans op opname van metalen. De gevonden waarde van 0,32 milligram cadmium per kilo is boven de toegestane waarde. De Belgische overheid noemt het ‘een serieus gezondheidsrisico’.

Oorsprong in Nederland

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) kwam vervolgens in actie omdat de Belgische overheid de oorsprong van het hoge cadmiumgehalte in Nederland zocht. Dat bleek een Nederlands handelskantoor te zijn, met spinazie van Franse herkomst. “De NVWA heeft direct contact opgenomen met het Nederlandse handelskantoor”, meldt een NVWA-woordvoerder. “Alle voorraad, ook die bij de afnemers, is nu geblokkeerd. De producent in Frankrijk is in overleg met de Franse autoriteiten over te nemen vervolgstappen.”

Beheer
WP Admin