Nul residuoverschrijding op Nederlandse aardbeien

28-07 | |
Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

Op aardbeien in Nederlandse supermarkten is bij een steekproef van PAN Nederland geen enkele overschrijding van de wettelijke residunormen gevonden.

De Nederlandse tak van Pesticide Action Network Europe (PAN) kocht In de tweede week van juni bij vijf supermarktketens telkens drie bakjes aardbeien, alle afkomstig uit Nederland. Een onafhankelijk, gecertificeerd onderzoekslab analyseerde de vruchten op het voorkomen van in totaal 800 verschillende werkzame stoffen. Daaruit bleek dat er geen enkel niet toegelaten middel op de aardbeien is gevonden. Van de toegestane middelen werd ook op geen enkele aardbei meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid middel gevonden.

Meer verschillende middelen

Wel constateert PAN dat er residuen van gemiddeld iets meer verschillende middelen zijn aangetroffen dan in 2021. Toen 13, nu 19, of omgerekend naar het gemiddeld aantal verschillende sporen per monster: van 2,5 naar 3,7. Ook is de gemiddelde hoeveelheid residu iets toegenomen, van 0,67 milligram per kilo aardbeien naar 0,75 milligram. Het ging in 58% van de gevallen om een fungicide en in 42% om insecticiden.

Kasaardbeien residuvrij

Opvallend was dat in geen enkele van de supermarktfilialen van AH, Jumbo, Aldi, Lidl en Coop biologische aardbeien werden verkocht. Wel was er één bakje met aardbeien waarop geen enkel residu werd aangetroffen. Dit bleken aardbeien uit de kas te zijn. Uit recente cijfers van het CBS bleek al dat in de teelt van aardbeien onder glas op 98% van de bedrijven met biologische gewasbescherming wordt gewerkt.

Onbekende effecten van stapeling

PAN voert al jaren een actieve lobby tegen de nog onbekende gezondheidseffecten van stapeling van verschillende middelen op groente en fruit en andere agrarische producten. Toelating van stoffen en middelen gebeurt nu nog op basis van onderzoeken van de risico’s voor mens, dier en milieu van alleen dat ene middel. Medici maken zich al langer zorgen om de nog onbekende effecten van gewasbeschermingsmiddelen op het ontstaan van bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer