NPPL lanceert digitaal dashboard precisiespuiten

07-09-2020 | Laatste update op 01-11 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

NPPL publiceert aantal dashboards dat de beschikbare informatie over precisietechnieken bundelt.

De Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) is gestart met de publicatie van een set digitale dashboards over precisiespuiten: variabel doseren bodemherbiciden, variabel doseren fungiciden en variabel loofdoden. De dashboards zijn hier te vinden.

Bij elke precisietechniek is in kaart gebracht wat de praktijkrijpheid voor agrarische ondernemers is. Daarnaast wordt aangegeven welke investering nodig is en welke leveranciers er zijn. Ook worden de voor- en nadelen van deze techniek in kaart gebracht.

Uitlegvideo’s over de techniek

De dashboards tonen voorts uitlegvideo’s over de techniek. Daarnaast zijn artikelen geplaatst waarin tuinders vertellen over hun ervaringen met de precisietechniek.

Op het dashboard wordt ook het onderzoek over de precisietechniek op een heldere wijze gepresenteerd. Telers met vragen over de techniek kunnen die stellen aan een team van NPPL-experts en in contact komen met gebruikers van de technieken om hun ervaringen te delen.

NPPL heeft nu in totaal drie dashboards gepubliceerd. In de nabije toekomst volgen ook over andere toepassingen met precisietechnieken in dashboards.

Laatste stand van zaken

Precisietechnieken blijken op agrarische bedrijven minder praktijkrijp dan wanneer ze in de markt zijn gezet. Van plug and play is veelal geen sprake.

Via deze dashboards wil NPPL praktijkervaringen, resultaten uit praktijkproeven en onderzoeken met nieuwe technieken zo snel mogelijk overzichtelijk bij boeren brengen. Door de bundeling van deze actuele kennis op de dashboards kunnen zij de juiste keuzes maken voor hun bedrijfsvoering.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer