Doorgaan naar artikel

Vraag gratis voucher aan voor opleiding precisielandbouw

Er is een opleiding precisielandbouw specifiek voor boeren. - Foto: Canva/Getty Images

Er is een opleiding precisielandbouw specifiek voor boeren. - Foto: Canva/Getty Images

Vraag voor 1 oktober gratis ‘voucher’ aan voor opleiding precisielandbouw voor boeren, tuinders en adviseurs.

Precisielandbouw is de trend van het moment. Precisielandbouw is één van de antwoorden op de vragen waar de agrarische sector momenteel voor staat. Maar er is nog wel veel (onnodige) watervrees rondom precisielandbouw, constateren ze bij Aeres Hogeschool. Voor wie meer wil weten over precisielandbouw zijn er nu speciale cursussen ontwikkeld waar SABE-vouchers voor kunnen worden aangevraagd. Aanvragen van deze vouchers kan nog tot 1 oktober. De cursussen zijn zowel ontworpen voor agrarisch ondernemers als bedrijfscoaches.

Corné Kocks, lector bij landbouwhogeschool Aeres en centraal coördinator precisielandbouw, constateert dat precisielandbouw een trend is, maar dat er ook tegelijkertijd nogal wat koudwatervrees is. “Onze angst is een beetje dat de ontwikkelingen rond precisielandbouw stagneren, terwijl agrarisch Nederland makkelijk op een rijdende trein mee kan rijden.”

Opleiding precisielandbouw voor boeren en tuinders

Mede om koudwatervrees weg te nemen, zijn er twee cursussen/opleidingen in het leven geroepen. Een cursus precisielandbouw voor agrarisch ondernemers en één voor agrarisch adviseurs. Corné: “De koudwatervrees zit ’m er soms in dat telers en boeren denken dat precisielandbouw duur is en veel investeringen vraagt, of dat het ingewikkeld is. Beide zijn lang niet altijd waar. Veel telers en boeren kunnen hun huidige materieel gewoon gebruiken voor precisietechnieken, en het maken van een taakkaart bijvoorbeeld kun je in een middag leren. Als je alles wilt, dan is precisielandbouw misschien hogere wiskunde, maar een instapniveau dat iedere boer of adviseur kan snappen. En juist daar mikken we in deze twee cursussen op.”

Oplossing van jouw vraag zit soms echt letterlijk op je mobiel in je broekzak

Oplossing in je broekzak

Projectleider precisielandbouw bij Aeres, Alfred Pot, geeft twee mooie voorbeelden van precisielandbouw die voor elke boer en tuinder haalbaar zijn. “Als je tijdens het uitlaten van de hond over je akker loopt en ergens een plek ziet waar wat moet gebeuren, kun je daar met hele simpele apps ter plekke een scan van maken met je mobiele telefoon. De coördinaten worden automatisch ingeladen zodat je een dag later plaatsspecifiek kan bijspuiten of extra kunt bemesten. De oplossing van jouw vraag zit soms echt letterlijk op je mobiel in je broekzak.

Ander voorbeeld: als jouw trekker automatisch rechtrijdt op gps, kun je in de tijd dat je niks doet en je je verveelt op de trekker, prima op je tablet pakweg een taakkaart maken. Het instapniveau van de aangeboden cursussen is voor elke agrarische ondernemer of adviseur haalbaar.”

Lees verder onder het kader

Opleiding precisielandbouw; ‘vroeg aanhaken’

Haak aan, adviseert Alfred. “Mis de boot niet. Precisielandbouw zal alleen maar ingewikkelder worden en het beste kun je vroeg aanhaken. En met vouchers is het voor ondernemers feitelijk nog gratis ook. Het kost alleen tijd. De opbrengst komt later.”

Alfred heeft laatste jaren als docent al ervaring opgedaan met studenten van Aeres op het terrein van precisielandbouw.

Cursus precisielandbouw agrarisch ondernemers

De cursus precisielandbouw agrarisch ondernemers is een eerste kennismaking voor agrarische ondernemers met verschillende vormen van precisielandbouw. Denk daarbij aan taakkaarten, werktuigbesturing, duurzame bedrijfsvoering en het monitoren van effecten. De cursus beslaat vier dagdelen en zal zoveel mogelijk (afhankelijk van de interesse) in de buurt van de ondernemer worden gegeven. Het is deels theorie in een ‘klasje’, met daarnaast praktijkervaringen op het veld. Er worden onder meer diverse sensoren gebruikt en deelnemers kunnen het geleerde direct in praktijk brengen. Om zo de hele cyclus van waarnemen, diagnose, beslissen, uitvoeren en evalueren door te lopen. Alfred: “En uiteraard is er veel tijd en ruimte om ervaringen te delen.”

Opleiding bedrijfscoach precisielandbouw

De basis van de tweede cursus, de opleiding bedrijfscoach precisielandbouw, is identiek aan die van de agrarisch ondernemer. Alleen komen daar nog vier dagen bij voor verdieping. Denk daarbij aan soft skills en bedrijfsvergelijkingen. Ook is er een examen. Corné: “De twee opleidingen haken op elkaar aan. Als een adviseur bij een boer of teler op het erf komt, is het goed als het duidelijk wordt wat de basis van precisielandbouw is. Zo kunnen adviseur en boer of teler elkaar beter begrijpen.”

De cursussen zijn vooral gericht op het boerenbedrijf buiten. Alfred: “Denk daarbij aan de akkerbouwer, de bloembollenteler en de veehouder die maïs en grasland heeft. Het is niet voor de glastuinbouw en intensieve veeteelt bedoeld.”

‘Gratis opleiding precisielandbouw’

Mooie is dat de cursus voor agrarisch ondernemers feitelijk gratis is. De basiscursus kost € 800, maar deelnemers kunnen een voucher aanvragen voor een SABE-subsidie. Corné: “Die voucher dekt te totale kosten. Die voucher kun je bij de RVO/LNV aanvragen. De HAS, WUR, HVHL, InHolland en Aeres hebben mensen klaar staan om die cursussen precisielandbouw te gaan geven. Ik zeg doen, stap op de trein die al rijdt.”

De adviseurscursus kost € 2.500 . Ook daarvoor geldt dat vouchers kunnen worden aangevraagd. Dat voucher is € 1.250 waard en moet de adviseur de rest dus zelf financieren. Alfred: “Belangrijk is dat belangstellenden de voucher vóór 1 oktober aanvragen. Dan loopt de aanvraagtermijn af. En vol=vol, dus reageer snel. De voucher blijft een jaar geldig, dus je hoeft niet over twee weken al een cursus te volgen.”

Delen

Image
- Nppl

Nationale Proeftuin Precisielandbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin