Nog geen akkoord oneerlijke handel

14-12-2018 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De onderhandelingen over bescherming van boeren en tuinders tegen oneerlijke handelspraktijken zijn woensdagavond gestrand.

Sociaal-democraat Paolo de Castro, die namens het Europarlement de besprekingen met het Oostenrijks voorzitterschap en de Europese Commissie leidt, brak de besprekingen af in het zicht van een akkoord.

De Castro zei na afloop van de onderhandelingen dat de besprekingen onder het Roemeens voorzitterschap in januari worden voortgezet. De Italiaan denkt dat de Roemenen minder strak onderhandelen dan de Oostenrijkers.

Grens aan de omzet

Er kwam geen overeenstemming over de grens aan de omzet, waarboven bedrijven niet meer vallen onder de nieuwe regels. Doel van de regeling is dat boeren en tuinders en kleine bedrijven beschermd worden. Het parlement wil ook dat coöperaties en producentenorganisaties daarover gaan vallen, met een omzet tot € 1 miljard per jaar. De raad van landbouwministers wilde niet verder gaan dan de grens van € 200 miljoen omzet.

De onderhandelingen worden in januari voortgezet. Als er in januari geen akkoord komt, is er te weinig tijd om voor de Europese verkiezingen (in mei) tot een besluit te komen in het Europees Parlement.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer