Doorgaan naar artikel

NMa kiest voor tuinders in gasnetuitspraak

Het netbeheer voor het gastransportnet op Nieuw Prinsenland (Dinteloord) hoeft niet te worden overgenomen door een externe netbeheerder, maar mag door de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij met tuinders zelf uitgevoerd worden.

Dat heeft de NMa besloten na bezwaar van beheerder Enexis. Die maatschappij vindt dat zijzelf het net moet beheren, maar de NMa kiest in de uitspraak voor een tuindersvriendelijke oplossing.

Dit soort netten vereist samenwerking tussen alle deelnemers, stelt de NMa “waarbij gebruik wordt gemaakt van wkk-installaties die een hoog rendement kennen en derhalve op duurzamere wijze energie produceren.” Een externe netbeheerder zou de samenwerking kunnen verstoren, oordeelt de NMa. Nu vier leden van de Coöperatie Vereniging Glastuinbouw Nieuw Prinsenland bekend zijn en drie nieuwe intentieverklaringen van nieuwe tuinders zijn afgegeven, oordeelt de NMa dat aan de regels is voldaan en kan de ontheffing voor het zelfstandig beheer worden afgegeven.

Het gaat om auberginekwekerij de Jong B.V.,Endin B.V., Powerdint B.V., J.A.M. van Marrewijk Energie I B.V. en J.A.M. van Marrewijk Energie II B.V., blijkt uit de uitspraak.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin