‘Nieuwe ronde, nieuwe kansen’

30-09-2017 | Laatste update op 25-07 | |
Kranenburg
Kees Kranenburg is consultant Delphy. Bezoekt bedrijven in Kazachstan.
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Hier in Kazachstan hebben we de teelten alweer beëindigd. De resultaten waren goed en dit werd groots gevierd.

De kassen zijn weer grondig schoongemaakt en opnieuw ingericht. Het was voor de mensen van dit bedrijf de eerste keer, dus een grote verrassing hoeveel werk dit met zich meebracht. Maar Kazakken schuwen werken niet en hebben vol inzet de klus geklaard. Hierbij speelt de prijs van arbeid een grote rol. Liever een paar mensen meer inzetten, als het maar schoon is. De schoonmaak bepaalt overal voor een groot deel het eindresultaat van iedere teelt.

Opkweken van planten aparte specialisatie

Een belangrijk verschil met ons land is dat hier geen plantenkwekers zijn. In landen als Kazachstan en ook zeker Rusland zijn de afstanden zo groot, dat transport van planten onmogelijk is. Alle nieuwe projecten worden standaard voorzien van een opkweekruimte.

Tegenwoordig is dit niet zomaar een opkweekruimte, maar een professionele plantenkwekerij. Het opkweken van planten is in ons land een aparte specialisatie, hier is de teler verantwoordelijk voor de jonge plant. Het geeft een extra dimensie aan het werk dat ik doe. In het begin was het wel wennen. In eigen land bestel je een plant en de plantenkweker is verantwoordelijk voor het resultaat. Hier begin je met het bestellen van zaad.

‘Er is hier nauwelijks kennis over enten’

Enorme markt geopend voor Delphy

Het ontbreken van plantenkwekers had tot gevolg dat er in de tomaten- en aubergineteelt niet werd geënt. Nu de teelten zich ook hier steeds verder ontwikkelen, moet er worden geënt. Plotseling opent zich voor Delphy een enorme markt. Er is nauwelijks kennis over enten in Rusland en Kazachstan. Ervaring al helemaal niet. Enten onder zomerse omstandigheden vraagt zelfs extra voorzieningen.

Het zal nog wel enkele jaren duren voordat alle tomaten en aubergines worden geënt. Wat ik ervan leer, is dat het opkweken van je eigen plant een interessante aanvulling is op het hele proces. Vaak realiseren we ons niet hoeveel kennis er in ons vak verborgen zit. Maar in de rest van de wereld weten ze dat wel.

Meer over


Beheer