Doorgaan naar artikel

Nieuwe koers Horti Fair slaat aan

De internationale vakbeurs Horti Fair koos afgelopen jaar voor een nieuwe koers: ‘van vierkante meters naar kubieke meters’. Deze koers wordt dit jaar voortgezet. Tekst: Harry Stijger – Foto: Vidiphoto

Het nieuwe beursconcept slaat aan en de tevredenheid stijgt op vele fronten. De beursorganisatie zit echter niet stil en luistert goed naar de wensen van de standhouders.

Het aantal bezoekers aan de Horti Fair bedroeg vorig jaar 23.240 uit 65 verschillende landen. Zij brachten gedurende de vier beursdagen gezamenlijk 27.500 bezoeken (van gemiddeld 5 uur) aan de beurs. Dit is een stijging van 20 procent vergeleken met 2010. Van de bezoekers komt 35 procent uit Nederland en 65 procent uit het buitenland; 42 procent is teler en 57 procent niet.

Waardering van 6,8
Uit een enquête van een extern marktonderzoekbureau blijkt dat de gemiddelde waardering van de bezoekers naar 6,8 is gestegen. Dit is een vol punt hoger dan de beurs in 2010. Van alle bezoekers vond 62 procent dat de beurs ‘goed’ tot ‘zeer goed’ geslaagd is in het bevorderen en uitwisselen van kennis. Nieuwe technologieën, producten en diensten leren kennen, marktoverzicht, contacten leggen en kennis op doen zijn de belangrijkste bezoekmotieven. Op de vraag of de beurs aan de verwachtingen heeft voldaan, antwoordt 68 procent ‘zoals verwacht of boven verwachting’.
Het marktonderzoekbureau benaderde ook standhouders van de Horti Fair 2011. Van de 599 standhouders was 70 procent ‘tevreden’ tot ‘zeer tevreden’ over de beurs. 83 procent beoordeelt de beurs als even goed of beter dan in 2010. Dit is een positiever beeld dan het voorgaande jaar.

Aanpassingen beursplan
Het doet directeur Frans-Peter Dechering goed dat de beurs ‘leeft’ onder bezoekers en standhouders: “De Horti Fair wordt ervaren als het technologie-evenement in de internationale tuinbouw en de beurs is duidelijk verbeterd vergeleken met voorgaande jaren. Je voelde een ander soort energie op de beurs door allerlei samenwerkingsprojecten, zoals het online werven van bezoekers en het gezamenlijk inrichten van de sierteelthal. We zijn hiermee op de goede weg.” Van het totaal aantal bezoekers is 40 procent via de online registratie bij standhouders gekomen. De beursorganisatie wil dit verdubbelen.

Verbeterpunten
De bezoekers hadden ook verbeterpunten, zo blijkt uit het onderzoek. Belangrijkste kritiekpunten zijn meer afstemming tussen de drie HortiWeek-evenementen (Horti Fair, Trade Fair en IFTF), betere bewegwijzering op de beurs en een betere programmering van het congres en de seminars.
“De drie evenementen onder één dak gaat de komende jaren niet gebeuren, omdat FloraHolland voor hun eigen locatie kiest”, zegt de directeur. Het HortiCongress op de eerste beursdag wordt een korter en dynamischer congres met goede sprekers. De seminars tijdens de beurs komen op logischer tijdstippen en de locaties moeten met een strakke bewegwijzering beter vindbaar zijn. Dit moet het aantal deelnemers verhogen, omdat het aantal bezoekers aan seminars soms behoorlijk tegenviel. Tevens wordt hiervoor het registratiesysteem aangepast. De beursorganisatie wil ook meer regie in de onderwerpkeuze van seminars nemen. De regie nemen ze ook in de communicatie naar buiten: beter overzicht van alle activiteiten en evenementen tijdens de beurs.

Meer bezoekers en standhouders
Standhouders uit hal 8 hadden de meeste kritiek. Deze hal was de rustigste van de vier beurshallen. Dechering: “Dit jaar gaan we een betere doorloop naar die hal maken met een logischer padenplan en betere bewegwijzering. Tevens willen we achter in die hal een event organiseren dat bezoekers trekt. De bezoekers die met de bus komen, worden nu ook bij Hal 8 afgezet.” Naast het event Catwalk, dat in de sierteelthal goed liep, wordt gedacht aan een Horti Heineken Huis of het grootste kookfornuis van Europa. Mensen kunnen ideeën hiervoor inleveren.

Ambities
De ambitie van de beursorganisatie is om dit jaar 10% meer standhouders en bezoekers te krijgen. De directeur acht dit haalbaar, omdat er bij de techniek nu al meer belangstelling van standhouders is.
Dit jaar vindt de Horti Fair plaats van 30 oktober tot en met 2 november in Amsterdam RAI.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin