Doorgaan naar artikel

Nieuwe Cat-generatorsets draaien op 100% waterstof

Afbeelding
Pon Power

Pon Power. We take care of it.

Caterpillar start in het vierde kwartaal van 2021 met het aanbieden van Cat-generatorsets die op 100% waterstof kunnen draaien. Inclusief volledig hernieuwbare groene waterstof, op een ‘design-to-order‘-basis.

Als officiële dealer van Caterpillar-machines, -motoren en -powersystemen zijn wij daar natuurlijk trots op en blij mee. Het is weer een volgende stap in de energietransitie.

Wereldwijde koploper

Caterpillar loopt wereldwijd voorop in het ontwikkelen van duurzame technologieën, zo blijkt ook nu weer. Want naast de nieuwe, 100% waterstof generatorset zijn er nog meer waterstof oplossingen in ontwikkeling, waarvan enkele eveneens binnenkort op de markt gebracht zullen worden. In dit artikel zetten we het allemaal op een rij.

Portfolio van waterstof oplossingen

De 100% waterstof-generatorset past helemaal in Caterpillars portfolio van waterstofoplossingen, waaronder de gasturbine generatorsets van Solar® Turbines. Deze draaien al tientallen jaren op hoge waterstofmengsels en tegenwoordig werken ze zelfs op 100% waterstof.

Nieuwe 100% waterstof gasgeneratorset

De Cat G3516H-gasgeneratorset die vanaf het vierde kwartaal van 2021 wordt aangeboden, is speciaal geconfigureerd om op 100% waterstof te draaien. Deze gasgeneratorset, die in eerste instantie beschikbaar was als demonstratie-unit in Noord-Amerika en Europa, heeft een vermogen van 1250 kW voor continue, primaire en load management applicaties van 50 of 60 Hz.

Nieuwe generatorsets die op 25% waterstof draaien

Later dit jaar zal Caterpillar in Noord-Amerika en Europa ook beginnen met de gefaseerde uitrol van de Cat CG132B, CG170B, G3500H, G3500 (met Fast Response) en CG260 gasgeneratorsets die zijn geconfigureerd om te kunnen werken op aardgas waar 25% waterstof aan toegevoegd is.

Daarnaast zal het bedrijf retrofit kits aanbieden die waterstof-mengmogelijkheden tot 25% waterstof bieden voor geselecteerde generatorsets die op deze motorplatforms zijn gebouwd. De productie van nieuwe aardgas generatorsets en retrofit kits die op 25% waterstof kunnen draaien, begint in het 4e kwartaal van 2022.

Plannen om met 100% waterstof te werken

De ontwikkeling en lancering van een reeks producten en upgrades voor bestaande Cat gasgeneratoren, maken deel uit van Caterpillar’s waterstof plannen. Met deze oplossingen wordt er geanticipeerd op de potentiële groei van de vraag van klanten, naarmate de waterstof voorziening infrastructuur steeds beter wordt.

Joe Creed, President of Energy & Transportation Caterpillar Group

“Bij Caterpillar kijken we samen met onze klanten naar wat er nodig is en waarom. Klanten zijn op zoek naar betrouwbare stroombronnen die bijdragen aan hun klimaatgerelateerde doelstellingen. Wij ondersteunen hen daarbij met onze continue investering in nieuwe producten, technologieën en diensten, zodat wij de kwaliteitsoplossingen kunnen bieden die zij verwachten van Caterpillar.”

CO2-uitstoot verminderen

Een belangrijke doelstelling van Caterpillar, Pon Power en haar klanten, is het verminderen van CO2-uitstoot. Caterpillar’s hoogwaardige, kosteneffectieve technologieën, die het mogelijk maken om waterstof te gebruiken als brandstof, dragen daaraan bij.

Jochem Neuteboom, Commercial Director Pon Power

“Hoe de energietoekomst er ook uit komt te zien, wij willen onze klanten blijven voorzien van motoren en energieoplossingen met de hoogste bedrijfszekerheid, tegen de laagste kosten, terwijl we tegelijkertijd maximaal rekening houden met milieudoelstellingen. Pon Power en haar klanten willen een schone planeet achterlaten voor de volgende generaties en daarin is Caterpillar een betrokken partner. De 100% waterstof generatorset is daar een prachtig voorbeeld van.”

Blijven investeren in waterstofoplossingen

Caterpillar heeft al meer dan 35 jaar ervaring met brandstof met een hoog waterstofgehalte. Met de generatorsets die op 100% waterstof kunnen draaien, wordt deze erfenis verder uitgebreid.

Caterpillar blijft investeringen doen die gericht zijn op het verbeteren van waterstof-aangedreven machines, motoren en power systemen, aangezien deze brandstof waarschijnlijk een rol zal spelen in de plannen voor een koolstofarme toekomst.

Over Caterpillar

Caterpillar Inc. is wereldleider op het gebied van grondverzet en mijnbouw materieel, diesel- en gasmotoren, generatoren en zonnepanelen. Sinds 1925 stimuleert Caterpillar duurzame vooruitgang en helpen zij klanten, samen met hun dealernetwerk, een betere wereld op te bouwen door middel van innovatieve producten en diensten.

Caterpillars waterstof-compatibele zuigermotoren, gasturbines en hernieuwbare groene-waterstof-brandstofcelprojecten zijn de meest recente voorbeelden van haar toewijding aan duurzame stroomoplossingen.

Nieuwe Cat-generatorsets draaien op 100% waterstof


Over Pon Power

Pon Power & Pon Equipment hebben sinds 1926 het dealerschap van Caterpillar. Wat Pon te bieden heeft, is gebaseerd op hoogwaardige producten van de beste fabrikanten, aangevuld met services als onderhoud, reparatie, lease, verhuur en financiering. Bovendien is Pon altijd dichtbij dankzij verschillende servicevestigingen. Deze zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. De medewerkers van Pon helpen u graag bij het vinden van een oplossing op maat.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen die Pon Power ziet op het gebied van energietransitie in de glastuinbouw? Neem dan gerust contact op met Patrick de Ruiter. Of check onze website en download ons brochure.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Pon Power vindt het belangrijk een schone planeet achter te laten voor de volgende generaties. In Caterpillar vindt Pon Power daarin een betrokken partner. Wij van Pon Power bieden naast Cat WKK’s ook zonnepanelen, batterij-opslagsystemen en rookgasnabehandelingssystemen voor CO2-bemesting of DeNox-systemen. Onze Cat-motoren zijn geschikt voor het gebruik van een duurzamere bijmenging van waterstof met aardgas. Lees meer informatie over Pon Cat Glastuinbouw

Meer over Pon Power

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin