Doorgaan naar artikel

‘Niet supermarkt maar politiek oorzaak slechte marges teelt’

Niet de supermarktbranche maar de politiek is verantwoordelijk voor de verslechterde concurrentiepositie en lage marges voor boeren en tuinders.

Het zou politici sieren als zij significante en in de portemonnee voelbare lastenverlichting voor de land- en tuinbouwsectoren zou doorvoeren in de volgende Kabinetsformatie. Dat schrijft stelt Marc Jansen in een ingezonden brief aan Boerderij en Groenten&Fruit. Jansen is directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Het CBL is de koepelorganisatie van de supermarkt- en foodservicebranche. “Wat veel politici nu in de verkiezingstijd doen is boeren en tuinders een rad voor ogen draaien door te stellen dat de slechte inkomenspositie voor boeren en tuinders wordt veroorzaakt door de scheve machtsverhoudingen in de keten. En dat zij die met wet- en regelgeving wel even zullen veranderen ten gunste van de sector. Dat is kiezersbedrog,”

Belonen

Het klopt dat afnemers bovenwettelijke eisen stellen aan de productie. Voor deze extra  kostprijsverhogende eisen worden producenten gecompenseerd, stelt Jansen. Het is een reactie op recente ophef over de invloed van grote supermarkten op de marges in de land- en tuinbouw. Vooral de fusie-organisatie Ahold-Delhaize ligt daarbij onder druk. Jansen spreekt voor zijn gehele achterban. “Politici kunnen boeren helpen met lastenverlichting en vermindering van kostprijsverhogende wet- en regelgeving. De komende maanden zal uitwijzen of het realisme in de politiek terugkeert en politici niet terugvallen in hun grondhouding en aloude relflex van wet op wet en regel op regel stapelen. Met kostprijsstijging en verslechtering van de concurrentiepositie tot gevolg.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin