Doorgaan naar artikel

‘Niet kunnen leveren, kunnen wij niet verkopen’

Joop Litjens in Leunen (L.) teelt al jaren circa 50 hectare venkel en zo’n 15 hectare Chinese kool voor bewaring. Zijn afzet verloopt via telersvereniging Fossa Eugenia.

Meer en meer gaat de afzet van Joop Litjens op contracten met vaste afspraken rond leveringen en prijzen. “Voor een deel hebben we dat altijd al zo gedaan, maar de laatste jaren is dat met een deels andere klantenkring wel flink toegenomen. Het betekent meer vastigheid voor ons en voor de afnemers, we weten waar we aan toe zijn. Je kunt tegenwoordig niet meer zeggen ‘wij wachten wel af hoe de prijzen zullen zijn’, want daar kun je geen onderneming op bouwen.” Een klein gedeelte van de afzet is nog wel bestemd voor de daghandel.

Alleen nog geplante venkel

Het enige risico dat Litjens nu nog heeft, is de onzekerheid over de daadwerkelijk te oogsten hoeveelheden, met name door de toename van extreme weersomstandigheden. Om die onzekerheid tot een minimum te beperken, is hij dit jaar voor eerst helemaal overgestapt op geplante venkel.

“Vorig jaar zaaiden we nog de helft ter plaatse en plantten de andere helft, maar dit jaar planten we alles. Niet kunnen leveren, kunnen wij naar onze afnemers toe gewoon niet verkopen. Met geplante venkel gaat de kostprijs inderdaad omhoog, maar is de oogst een stuk zekerder. Afnemers eisen nu eenmaal continuïteit en die kunnen we zo het beste garanderen. Voor de afgesproken prijzen kunnen wij op deze manier ook venkel telen. Natuurlijk is het wel zo dat je altijd met elkaar in gesprek moet blijven om te horen of alles naar tevredenheid verloopt.”

Eind mei eerste oogst

Het planten startte in de eerste week van maart met twee plantingen per week. In de week van 12 april werd voor het eerst drie keer geplant en in dat ritme gaat Litjens verder. “Waar we voorheen overschakelden op ter plaatse zaaien, schakelen we nu over op drie plantingen per week.” Tot half april zijn alle plantingen onder vliesdoek gegaan. “Nee, van de koude hebben ze niet geleden, ook niet van een nachtvorst van min 3 tot 4 graden. De grond was goed vochtig, dat scheelt ook. Het enige is dat ze nog rustig groeien, maar mijn ervaring is dat hoe het voorjaar ook verloopt, we eind mei toch aan de eerste oogst toe zijn.”

Een keer beregend

Om de planten aan de groei te krijgen, was tot op heden alleen in de week voor Pasen zelf beregenen noodzakelijk. “Toen hebben we de rest van het perceel ook beregend, dus alles wat er toen stond, is tot nu toe één keer beregend.”

Tot op heden was het ras Solaris, vanaf half april wordt ook Dragon geplant. Het onkruid bestrijdt Litjens met centium plus Stomp, direct na het planten.

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Joop Litjens
Joop Litjens

Venkelteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin