Doorgaan naar artikel

NFO: vorstrisico te groot voor fruitsector

De fruitsector kan risico’s op vorstschade niet volledig zelf dragen.

Dat is de conclusie van organisatie NFO na de mogelijk tweede grote vorstschade aan de fruitteelt in zeven jaar. NFO noemt de vorstschade bij fruittelers op dit moment zorgelijk. In verschillende gebieden zoals de Noordoostpolder, Utrecht en Noord-Holland is een stevige oogstderving aannemelijk al is dat pas later vast te stellen.

De schade werd aangericht van 3 op 4 februari toen de temperatuur daalde tot ruim onder de 22 graden nachtvorst. Verzekeren via een vorstschadepolis of brede weersverzekering stelt te weinig voor, stelt NFO.

Na de schade in 2005 bij noordelijke fruittelers is een vorstverzekering ingesteld. Dat fonds is met zeventig telers nog veel te klein om tot een geloofwaardige uitkering te komen in zo’n korte tijd, stelt Johan van Haarlem, voorzitter van de Nederlandse Fruittelersorganisatie. ”Er is onvoldoende reserve gevormd om dat voor elkaar te krijgen. Het is goed dat we streven naar risicobeheer, maar sommige dingen moet je met zijn allen dragen.” Het is nog te vroeg om te zeggen dat de NFO opnieuw bij de overheid aanklopt voor schadevergoeding.

De Onderlinge Fruittelers Hagelverzekering (OFH) bevestigt dat het fonds voor de vorstschadepolis beperkt is. Dinsdag hadden circa dertig telers zich gemeld met schade.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin