NFO moet op zoek naar nieuwe voorzitter

21-12-2017 | Laatste update op 25-07 | |
Michiel Gerritsen zwaait komende zomer af aan het einde van zijn termijn als voorzitter van NFO. - Foto: G&F
Michiel Gerritsen zwaait komende zomer af aan het einde van zijn termijn als voorzitter van NFO. - Foto: G&F

Michiel Gerritsen gaat niet voor een nieuwe termijn als voorzitter van de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO). Hij neemt er komende zomer afscheid.

Gerritsen is sinds 2014 voorzitter van de NFO. Hij volgde toen fruitteler Johan van Haarlem op. In 1999 combineerde Gerritsen toen nog het directeurschap van de NFO met het voorzitterschap. Vier jaar geleden was hij de eerste niet-fruitteler die voor een volledige termijn tot voorzitter werd benoemd.

Proeftuin behouden

De laatste vier jaar heeft Gerritsen bij de fruittelersorganisatie de focus gelegd op plantgezondheid, arbeid en markt. Voor het eerste domein is het behoud van de proeftuin in Randwijk een belangrijk succes. De NFO is daaronder samen met Fruitconsult, Wageningen UR en CAF een belangrijke pijler.

Schade suzuki-fruitvlieg

Naast onderzoek is ook het voor elkaar krijgen van toelatingen en vrijstellingen een belangrijke taak van Gerritsen en zijn NFO. Mede hierdoor is bijvoorbeeld de schade door de suzuki-fruitvlieg niet uitgelopen op de ramp die aanvankelijk werd voorspeld.

Ondernemerschap versterken

Op het terrein van markt en bedrijfsrendementen is het ook in 2017 nog altijd moeilijk in de fruitteelt. Het versterken van ondernemerschap in de sector wordt begin 2018 aangepakt in samenwerking met Rabobank.

Dan wordt ook het traject op zoek naar een nieuwe voorzitter gestart. Of dat nu weer wél een fruitteler wordt, hangt af van de beschikbaarheid en de geschiktheid van kandidaten.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer