Doorgaan naar artikel

Nefyto: besluit neonicotinoïden gaat te ver

Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

De brancheorganisatie van producenten van gewasbeschermingsmiddelen vindt dat een besluit over een mogelijk verbod op 3 neonicotinoïden moet worden uitgesteld.

Nefyto vindt het onbegrijpelijk dat landbouwminister Carola Schouten instemt met het voorstel van de Europese Commissie om de 3 neonicotinoïden imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin te verbieden in open teelten. Volgens Nefyto staat in een advies van de toelatingsautoriteit Ctgb dat het voorstel van de Commissie verder gaat dan nodig is om de bijen te beschermen. Gebruikers van neonicotinoïden kunnen maatregelen nemen om de risico’s te verkleinen.

Middelenverbod heeft grote gevolgen voor teelten

Daarnaast heeft een verbod grote gevolgen voor bepaalde teelten, stelt Nefyto. Dit volgt volgens de organisatie uit de Impact Analyse van de fytosanitaire autoriteit NVWA. Grote impact wordt verwacht in de teelt van pootaardappelen, graszoden, suikerbieten, voederbieten, hop en de open teelt van bloembol- en bloemknolgewassen. De teelt van andijvie, sla en boerenkool gaat er ook onder lijden. Er is een gebrek aan alternatieven voor de neonicotinoïden, stelt Nefyto.

Delen

Jan Braakman
Jan Braakman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin