Doorgaan naar artikel

Nederlandse high-techkas niet altijd beste keuze

Veel internationale vraag naar medium tech producten. - Foto: Misset

Veel internationale vraag naar medium tech producten. - Foto: Misset

Nederland heeft de high-techmarkt voor tuinbouwtechniek in zijn greep, veel markten vragen low- en medium-tech.

Dat zegt Chris Higgins, directeur van Hort Americas, een buitenlandse dochter van investeringscoöperatie Horticoop. Nederland staat ook voor een kruispunt, denkt Higgins. Nederland heeft de high-techmarkt in zijn greep, maar de Horticoop-dochter adviseert klanten ook verder te kijken. “Mijn advies aan Noord-Amerikaanse investeerders is om óók de mogelijkheden in low- en medium-tech te onderzoeken. Ik denk dat daar nog winst te behalen is.”

Dat sluit niet uit dat Amerikaanse investeerders Nederlandse technieken en kennis gebruiken. “Ze kunnen nog steeds besluiten om high-techoplossingen in te zetten, of die te combineren met andere technologieën die aansluiten bij de middelen en faciliteiten die ze tot hun beschikking hebben.”

Valkuilen

Volgens Higgins zijn concepten of oplossingen niet zomaar te kopiëren naar andere werelddelen. ”Dat is denk ik meteen de grootste valkuil: Een succesformule in Europa is niet per definitie ook succesvol in de VS. Je moet rekening houden met verschillen in klimaat, ervaring van arbeidskrachten, zakelijke cultuur en verwachte rendementen voor investeerders.”

Hort Americas zal als Nederlands bedrijf dus niet altijd Nederlandse techniek adviseren, maar de techniek die voor die klant de bedrijfsvoering voor de komende tien tot twintig jaar veiligstellen. Higgins: “Als zij niet succesvol zijn, is Hort Americas dat ook niet. Ik zou dus adviseren om mee te denken met een tuinder en hem te helpen bij het borgen van een financieel gezonde toekomst. Dat is de sleutel naar een gezonde toekomst voor onze sector.”

Kassen met airconditioning

Higgins noemt in het jaarverslag van Horticoop de grote uitdaging van de internationale tuinbouw: telen in hete vochtige klimaten. “Als we dát weten te ontcijferen, en uitvinden hoe we gewassen kunnen verbouwen in hete, vochtige klimaten tegen acceptabele kosten, dan kunnen we voldoen aan de wereldwijd toenemende vraag naar voedsel.”

Ook in de Verenigde Staten worden noodgrepen toegepast. “Neem onze staat Texas als voorbeeld. Hier heerst de helft van het jaar een heet, vochtig klimaat. We bouwen kassen die airconditioning gebruiken. Je kunt je afvragen of een glazen kas met airconditioning in Texas duurzaam is. Je kunt ook overwegen een vrachtwagen vanuit Californië te laten rijden. Wat is de meest duurzame oplossing?

Beheer
WP Admin