Groenten & Fruit Actueel
||

Nederland wil patenten op groente aanpakken

Nederland wil volgend jaar als voorzitter van de Europese Unie de patentwetgeving voor groente veranderen.

Nederland wil volgend jaar als voorzitter van de Europese Unie de patentwetgeving voor groente veranderen.

Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma in het onderzoeksprogramma Zembla. Grote zaadfirma’s proberen de exclusieve rechten te krijgen op groentesoorten, concludeert Zembla. Dat doen de bedrijven door patent aan te vragen op de natuurlijke eigenschappen van broccoli of paprika. Er zijn tenminste 19 patenten op alledaagse groenten toegekend door het Europees Octrooibureau en minstens nog eens 132 zijn aangevraagd.

keuzevrijheid

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw is bang dat een paar grote concerns zo te veel macht krijgen over de voedselvoorziening. “Ik vrees dat dit ten koste gaat van de keuzevrijheid van kwekers, telers en consumenten. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de voedselzekerheid.”

Vooral Monsanto is actief met het verwerven van patenten, maar ook Syngenta en Bayer staan vooraan. Ook het Nederlandse bedrijf RijkZwaan heeft 25 patenten aangevraagd. De bedrijven vinden de kritiek onterecht. In Zembla zeggen Monsanto en Syngenta dat de patenten een manier zijn om de hoge ontwikkelingskosten terug te verdienen van de innovaties die zij doorvoeren.

Zo heeft Syngenta een paprika gemaakt die ongevoelig is voor de ziekte witte vlieg, die de groente vaak aantast. Monsanto heeft een broccoli ontwikkeld met een lange steel die daardoor mechanisch te oogsten is.

Plantum

Opvallend is het standpunt van Plantum, de brancheorganisatie van zaadveredelaars, dat zich ook tegen patenten keert. Directeur Niels Louwaars: “Patenten beperken de mogelijkheden voor innovatie. Die is juist dringend nodig bijvoorbeeld vanwege de klimaatverandering. Er is diversiteit nodig, omdat het ene ras het bijvoorbeeld goed doet in de warmte en het andere niet.”

De Grote Kamer van Beroep van het Europese Octrooibureau komt dit voorjaar met een oordeel of het mogelijk moet zijn om natuurlijke eigenschappen van groenten te patenteren. Tot die uitspraak worden er geen nieuwe patenten toegekend.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers