Nederland wil EKO-teelt beschermen tegen ToBRFV

05-02-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Foto: Peter Visser
Foto: Peter Visser

Biologisch telers hebben meer ontsmettingsmiddelen nodig tegen ToBRFV. Een Nederlands verzoek is nog niet ingewilligd door de EU.

Nederland wil via aanpassing van nationale wetgeving reguliere ontsmettingsmiddelen toestaan in biologische teelt. Telers van tomaat, paprika of Spaanse peper hebben meer ontsmettingsmiddelen nodig omdat een besmetting veel moeilijker te bestrijden is door de teelt in de grond. Het zou het bedrijfsplan van een teler jarenlang kunnen verstoren. Bij besmetting kan een biologisch bedrijf twee jaar lang geen tomaten, paprika en Spaanse peper telen.

Hoewel de nood hoog is, zijn de gevraagde middelen nog niet beschikbaar. Nederland moet dat melden aan de EU. De Europese Commissie heeft Nederland extra vragen gesteld. Nederland werkt nu aan de beantwoording.

Gangbare middelen

Het gaat om de stof pentakalium bis(peroxymonosulfaat) bis(sulfaat), gebruikt in het middel Virkon S, en daarnaast de stof benzoëzuur. Deze komen voor in biociden of gewasbeschermingsmiddelen die reeds een reguliere toelating hebben, schrijft Nederland. Daarmee mogen ze onder bepaalde voorwaarden gebruikt worden ter ontsmetting van snijmateriaal of oppervlakken in de glastuinbouw. In het voorstel aan de Europese Commissie schrijft Nederland dat tot nog toe geen biologische bedrijven zijn getroffen door ToBRFV. De aanvraag dateert van najaar 2020.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer