Doorgaan naar artikel

Nederland wil als EU-voorzitter GMO aanpakken

Image

Nederland wil begin volgend jaar als EU-voorzitter een prioriteit maken van vereenvoudiging van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, waaronder GMO voor groente en fruit.

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma moeten aanpassingen verder gaan dan alleen richtsnoeren, maar moet de basiswetgeving ook aangepakt worden.

De Europese Raad van landbouwministers heeft de Europese Commissie gevraagd vòòr de herfst met versimpelingen te komen voor onder meer GMO-groente en fruit en het crisisbeleid.  De ministers zijn het eens over de terreinen waarop vereenvoudiging noodzakelijk is. Het actieprogramma groente en fruit en crisismaatregelen zijn daar onderdeel van.

Dijksma lanceerde eerder dit jaar 41 vereenvoudigingsvoorstellen na consultatie van het bedrijfsleven en bedoeld om ook risico’s te verlagen op terugbetaling van GMO door afzetorganisaties. Zo moet makkelijker aantoonbaar worden hoe een afzetorganisatie regie op de afzet voert.

Ook voor interventie heeft Dijksma versimpelingen. Nu kan een interventiepartij nog worden afgekeurd op bederf in de partij. In de versimpeling wil Dijksma het percentage bederf aftrekken van de hele partij.

Ook wil Dijksma richtsnoeren publiceren die producentenorganisaties richting geven hoe in crisisperioden afspraken te maken zijn die de markt verlichten. Of al die Nederlandse voorstellen overeind blijven in de uiteindelijke Raadsconclusies of uiteindelijke regelgeving is niet duidelijk.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin