Doorgaan naar artikel

Nederland wil aanpassing Nutri-Score voor conserven

Nederland dringt aan strengere regels op te nemen voor conservengroente en -fruit in het voedselkeuzelogo Nutri-Score.

Nederland gelooft dat Nutri-Score een goede aanwinst is om consumenten via een kleurencode gezondere keuzes te laten maken. Onder leiding van internationale wetenschappers is al veel verbeterd, maar voor blikgroenten en fruit op sap is Nutri-Score nu te weinig selectief. Dat stelt staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Maarten van Ooijen.

Dit jaar onderzoek naar blikgroente

Zo wil Nederland dat internationaal onderzoek komt naar effecten van zout in blikgroente en suiker in fruit op sap. Dat krijgt nu te vaak een positieve aanbeveling in Nutri-Score, terwijl deze producten niet in de Nederlandse Schijf van Vijf staan en dus vaak niet aanbevolen worden volgens Nederlandse voedingsstandaarden.

Dit jaar evalueren wetenschappers de definitie voor Nutri-Score van het groente- fruit-, en peulvruchtenaandeel. Dat draait om bewerkte groente en fruit. Nederland wil dat de groep wetenschappers daarbij Nederlandse aanbevelingen meenemen over het zout in groente- en peulvruchtenconserven en suiker in fruitconserven.

Aanpassen etiket

Sommige bedrijven, waaronder supermarkten, gebruiken al de Nutri-Score en dus hoge waardering voor blikgroenten en fruit op sap. Dat kan dus veranderen bij een nieuwe berekeningswijze later dit jaar als de Nederlandse norm wordt overgenomen. De bedrijven in de landen die Nutri-Score al hebben ingevoerd krijgen een overgangstermijn van twee jaar. Daarbinnen moeten zij de etiketten van het oude naar het herziene algoritme aanpassen.

Dat kan voor blikgroenteproducenten betekenen dat ze de Nutri-Score moeten verlagen of receptuur moeten aanpassen. Tijdens de overgangsperiode kunnen producenten zowel het oude als herziene algoritmes (berekeningswijzes) naast elkaar gebruiken. Dit kan leiden tot een periode waarin consumenten de scores van producten niet optimaal kunnen vergelijken.

Lees op FoodAgribusiness.nl ook: Nutri-Score wordt vrijwillig voedselkeuzelogo voor Nederland

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin