Doorgaan naar artikel

Nederland verliest aandeel wereldmarkt groente

Image

Het marktaandeel van de Nederlandse groente-export op de wereldwijde exportmarkt is dalend.

Ons land heeft binnen de EU nog wel een overweldigende positie op de exportmarkt voor groenten. Dat komt door de gecombineerde rol van producent en als doorvoerland van groenten. Een daling van de positie op de wereld exportmarkt voor fruit is ook zichtbaar. Nederland moest recent Polen voor zich dulden.

Dat schrijven beleidsonderzoekers van verschillende Europese onderzoeksinstituten in een rapport dat is gemaakt in opdracht van de Europese Commissie over het effect van het Europese landbouwbeleid op de handelspositie in de wereldwijde agrarische export.

Nederland had in 2003 een aandeel van 6 procent op die wereldwijde exportmarkt voor groente, maar die is ondertussen gedaald naar minder dan 4 procent. Binnen Europa zijn alleen Nederland, Polen en Litouwen netto exporteurs van groente. Opvallend is de stijging van het aandeel van Litouwen op die wereldmarkt voor groentenexport. Veel Nederlandse bedrijven voeren uit via Litouwen, al probeert de Nederlandse overheid te voorkomen dat Nederlands product met Litouwse fytosanitaire keuringen de EU-grens over gaat.

Bij groente is de Europese Unie een netto-importeur, al is de trend dat de balans iets meer in evenwicht komt.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin