Nederland oogst lof met ToBRFV-aanpak

26-11-2019 | |
Nederland oogst lof met ToBRFV-aanpak
Nederland oogst lof met ToBRFV-aanpak

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt waardering van andere lidstaten voor de aanpak van de ToBRFV-uitbraak in Nederland.

NVWA heeft de Nederlandse aanpak vorige week in Brussel in de Plant Health Committee toegelicht. Ook is een update gemaakt van de officiële rapportage van de uitbraak in Nederland. Nederland heeft een grondiger aanpak dan andere landen.

In de toelichting beschrijft Nederland de aanpak en het onderzoek naar het virus. Volgens NVWA is het virus via een regulier visueel onderzoek in kassen lastig te vinden. Nederland vond het virus pas nadat 90% van 120 bedrijven was bezocht.

Vordering

Belangrijk in de opsporing is volgens NVWA de vordering van informatie bij verpakkingsbedrijven en andere organisaties. Dat zette NVWA op het spoor van zeker zeventien bedrijven, waarvan ToBRFV nu op twee officieel is bevestigd.

Uit de update van NVWA valt op te maken dat bij bedrijven de hevigheid van de uitbraak wisselt. Bij het eerste bedrijf zijn bij 8% van de planten symptomen zichtbaar. Bij de verdachte bedrijven zijn kassen met hetzelfde beeld, maar ook bedrijven met duidelijk minder symptomen.

Teeltwisseling

Op het Global Tomato Congress in Rotterdam 26 november gaf Royal Brinkman een presentatie over preventiemaatregelen voor ToBRFV. Adviseur Jan-Willem Keijzer signaleert dat teeltbedrijven de teeltwisseling zorgvuldig uitvoeren. Dat kan betekenen dat langer de tijd wordt genomen om te reinigen en productieverlies wordt genomen aan het begin van het seizoen. Telers zoeken naar houvast in de juiste aanpak voor teeltwisseling. “Daar is meer samenwerking op gebied van kennis voor nodig”, stelde Keijzer.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer