Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Na 50 jaar steenwol staat substraatteelt op kruispunt

Hoe staat het 50 jaar na de eerste substraatteelt met steenwol en waarom kiezen steeds meer telers voor ‘organische’ alternatieven?
Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de teelt op steenwol zijn intrede deed in Nederland. Een teeltrevolutie volgde. Jarenlang was Grodan van Rockwool het enige merk. Inmiddels is het speelveld divers met vele aanbieders en andere soorten substraat. Foto: Grodan

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de teelt op steenwol zijn intrede deed in Nederland. Een teeltrevolutie volgde. Jarenlang was Grodan van Rockwool het enige merk. Inmiddels is het speelveld divers met vele aanbieders en andere soorten substraat. Foto: Grodan

In 1975 startten komkommertelers Piet en Wim van Adrichem in Pijnacker als allereersten in Nederland met de teelt op steenwol. Ze waren overdonderd door de hoeveelheid komkommers die ze sneden. De substraatteelt zorgde voor een ongekende systeeminnovatie. Hoe staat het nu een halve eeuw later met steenwol en waarom kiezen steeds meer telers voor ‘organische’ alternatieven?

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers