Doorgaan naar artikel

Motie van wantrouwen

Foto: Canva

Foto: Canva

Ik heb altijd gedacht dat ik al tientallen jaren zonder enige subsidie tuinde. Maar dat blijkt toch, door de klimaatbril bekeken, niet waar te zijn.

De verlaagde energiebelasting die we als tuinbouw genoten, wordt nu gezien als fossiele subsidie. Het feit blijft dat we als tuinbouw gewoon altijd energiebelasting betaalde. Steeds meer trouwens, maar we betalen te weinig en dat wordt gezien als subsidie. Nog even en dan moeten we deze genoten ‘subsidie’ terug gaan betalen.

Een draagbaar fiscaal plan

Zoals bekend wil het huidige kabinet de energiebelasting enorm gaan opvoeren, zodat de helft van de tuinbouw omvalt. Dit was voor Caroline van der Plas reden om voor de tuinbouw een lans te breken in de Tweede Kamer begin oktober. Een week later liet ze het niet alleen bij mooie woorden en diende de BBB met de SGP een motie in om het kabinet te bewegen om met de glastuinbouw te komen tot een draagbaar fiscaal plan op het gebied van energie.

Ook de VVD stemde vrolijk tegen de motie van BBB/SGP

Dan zou je toch verwachten dat het CDA en de VVD deze motie steunen. Zeker met een tuindersvrouw als Jenny Vermeer als kandidaat-Tweede Kamerlid voor het CDA, die in het AD/Westlandse Courant liet optekenen dat ze als eerste daad op het CDA-congres aandacht ging vragen voor de tuinbouwsector. Nou, dat is niet helemaal aangekomen want het CDA stemde tegen de motie.

Een Westlander in de Tweede Kamer

Ook Westlandse VVD-Kamerlid Peter Valstar laat in het AD/Westlandse Courant geen moment onbenut om te melden dat het belangrijk is dat er een Westlander in de Tweede Kamer zit. Hij wil, zo lezen we in de krant, de glastuinbouw als tweede economie van Zuid-Holland op de kaart houden in Den Haag. Nou, dat hebben we gezien: ook de VVD stemde vrolijk tegen de motie van BBB/SGP.

Ik weet niet hoe u erin staat, maar ik weet wel welke twee partijen in ieder geval niet mijn stem krijgen op 22 november.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Image
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin