Doorgaan naar artikel

‘Mooie verpakking is het halve werk’

Foto: Ton van der Scheer

Foto: Ton van der Scheer

Groente en fruit floreert met de juiste verpakking. Momenteel is Spaans product echter ook op die manier niet helemaal op kwaliteit te houden.

Voorverpakkingen van tasjes appels, schaaltjes met peren, stoplichten paprika in een flowpack en gesealde komkommers: enerzijds is het gemakkelijk mee te nemen voor de consument, anderzijds heeft het een positieve invloed op de houdbaarheid van het product. Vanuit milieuoogpunt staat plastic echter onder druk. Steeds vaker worden kartonnen verpakkingen gebruikt, vooral bij appels en peren.

Voor andere producten is het soms nog een uitdaging om goede oplossingen te vinden die naast een alternatief voor plastic een bijdrage bieden aan de houdbaarheid van het product. De kwaliteit en het uitstalleven van producten zoals witlof, snijbonen, komkommers, radijs et cetera is vele malen beter geworden doordat men deze producten is gaan verpakken. Ook een langere houdbaarheid is gunstig voor het milieu.

Spaans product matig

Naast een goede verpakking spelen natuurlijk veel meer aspecten een rol die van invloed zijn op de kwaliteit en de houdbaarheid. Als we naar de huidige kwaliteit van de glasgroente uit Spanje kijken, zien we een matige kwaliteit van paprika in het handelskanaal. We zien veel beschadigingen, onzuiverheden en een korte houdbaarheid. Dit leidt tot afkeuringen. De producten worden uitgesorteerd om het handelskanaal toch nog van producten met een redelijke kwaliteit te voorzien. Ook bij de tomaten zien we partijen trostomaten die onzuiver zijn, afkeuringen zijn dan het gevolg.

Hollandse aanvoer komt

De kwaliteit van de importpartijen aubergines uit Spanje is eveneens matig. Vooral de kelken zijn aangetast en dat komt de uitstraling van het product niet ten goede. Mondjesmaat zien we aubergines van Nederlandse bodem die er kwalitatief met kop en schouders bovenuit steken. Tot slot de komkommers. Deze zijn wel redelijk goed van kwaliteit en dit leidt tot meer tevredenheid bij de handel. Ook hier begint het aandeel vanuit Nederland toe te nemen.

Beheer
WP Admin