Doorgaan naar artikel

Minister Staghouwer wil niet terug naar rode diesel

Minister Henk Staghouwer van LNV ziet geen aanleiding voor de herinvoering van rode diesel voor de agrarische sector. “De brandstofaccijns is al tijdelijk verlaagd waardoor ik geen noodzaak zie voor herinvoering”, is zijn antwoord op vragen hieromtrent van de BoerBurgerBeweging en de Groep Van Haga.

Volgens de minister is de verlaging van de brandstofaccijns onderdeel van een breder pakket aan maatregelen die het kabinet heeft genomen om burgers en bedrijven tegemoet te komen voor de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie. Ook de landbouwsector profiteert van de maatregelen uit dit pakket. Daarbovenop zijn er EU-middelen beschikbaar gesteld vanuit de landbouwcrisisreserve. Daarom ziet Staghouwer geen noodzaak voor een herinvoering van rode diesel.

Wel rode diesel in België en Duitsland

De BoerBurgerBeweging en de Groep Van Haga geven nog aan dat door het feit dat er in België en Duitsland wel rode diesel verkrijgbaar is er een ongelijk speelveld ontstaat. Staghouwer is het daar niet mee eens. “Een vergelijking met andere landen voor enkel de mogelijkheid tot gebruik van rode diesel geeft geen goed beeld van de financiële positie van de boeren. De verlaging van de accijnzen op brandstoffen maakt onderdeel uit van een breder pakket aan maatregelen waar ook de landbouwsector van profiteert.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin