Minister draait forse daling prijs schoolfruit terug

09-06 | |
Foto: Canva/Tim Allen
Foto: Canva/Tim Allen

Landbouwminister Henk Staghouwer verhoogt de vergoedingsprijs voor schoolfruit van € 0,17 naar € 0,24 per eenheid geleverd product (portie).

Vanwege een verhoging van de inkoopprijzen van energie- en van arbeidskosten in 2021 en 2022 bleek in de praktijk dat de oude prijs van € 0,17 onvoldoende is. Zo kunnen niet alle scholen groenten en fruit van voldoende kwaliteit en met voldoende variatie beleverd krijgen, schrijft de minister. De vergoeding is opgehoogd naar € 0,24 per portie.

Vergoeding aan de leveranciers is een EU-subsidiebijdrage per portie fruit en groenten. Die is berekend op basis van de gemiddelde werkelijke prijs voor inkoop, distributie en vervoer. Een portie fruit en groenten heeft een minimaal gewicht van 70 gram bij een minimaal gewicht van 300 gram per week.

Van € 0,23 naar € 0,17

De stap is opmerkelijk. Wageningen Economic Research concludeerde een jaar geleden na onderzoek op de inkoopmarkt dat het bedrag van € 0,23 kon worden bijgesteld naar € 0,17 per portie. De onderzoekers hadden daarvoor de gemiddelde werkelijke prijzen voor inkoop, distributie en vervoer van fruit en groente in de afgelopen vijf jaar herberekend. Nu komt het toch tot een ruimere verhoging na nader onderzoek.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer