Doorgaan naar artikel

Leveranciers schoolfruit naar kwart lagere prijzen

Schoolfruit in voorraad. Foto: ANP

Schoolfruit in voorraad. Foto: ANP

Door lagere marktprijzen is de vergoeding voor schoolfruit de komende twee jaar circa een kwart lager.

Dat blijkt uit de nieuwe verordening schoolfruit voor het komende jaar. Van 14 juni 2021 tot en met 7 juli 2021 kunnen groente- en fruitbedrijven zich melden voor een erkenning en leverancier worden voor de komende twee schooljaren voor mogelijk meer dan driehonderd scholen.

Vergoeding € 0,06 lager

De vergoeding gaat wel fors omlaag voor schoolfruitporties. Wageningen Economic Research (WECR) concludeert na onderzoek op de inkoopmarkt dat het bedrag van € 0,23 kan worden bijgesteld naar € 0,17 per portie. WECR heeft de gemiddelde werkelijke prijzen voor inkoop, distributie en vervoer van fruit en groente in de afgelopen vijf jaar herberekend en komt daarbij uit op een daling van € 0,06 per portie. Dat is het gevolg van een structurele daling van de inkoopprijzen van fruit en groente in de afgelopen vijf jaar en een lagere kostprijs van de distributie, schrijft minister Carola Schouten van Landbouw in een toelichting op de verordening.

Klasse 2 ook inkopen

Tegelijk moeten leveranciers ook meer klasse 2 inkopen om op gezette tijden kinderen kennis te laten make met groente en fruit met cosmetische afwijkingen. Uit de verordening blijkt dat de komende twee jaar geen biologische inkoopeis komt voor schoolfruit. Daar hintte het ministerie eerder wel op. De minimum-certificaateis is nu GlobalGap voor groente en fruit. Bij de regeling voor schoolmelk is de minimumeis wel op On the Way to PlanetProof gesteld.

Problemen loting voorkomen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zoekt voor de schoolfruitregeling acht leveranciers. Er zal geloot worden bij overinschrijving. Na chaotische lotingen in voorgaande jaren moeten leveranciers laten zien dat ze niet aan andere inschrijvende bedrijven zijn verbonden. Zo krijgen alle bedrijven een eerlijke kans.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin