Doorgaan naar artikel

Minder stemrecht Agro Care en CombiVliet binnen Harvest House

De fusie tussen Agro Care en CombiVliet zorgt voor het ontstaan van een megabedrijf. De schaalvergroting loopt tegen de grens van stemrecht in een coöperatie aan. Het fusiebedrijf levert stemrecht in.

Directeur Jelte Van Kammen van Harvest House vindt de stap van zijn leden Agro Care en Combivliet logisch. “Onze nummer 1 en 2 willen samengaan. Dat is heel bijzonder en ik kan je zeggen, het zal niet de laatste van onze leden zijn die de schaalvergroting opzoekt. Op die manier zijn uitdagingen als energietransitie beter aan te gaan.”

De beide bedrijven krijgen een omzet die opgeteld een derde van de productomzet van Harvest House is. Dat is exclusief de handelsomzet van de dochterbedrijven, schat Van Kammen. Hoe raakt dat de coöperatie en bijvoorbeeld zeggenschap van overige leden? Van Kammen: “We zijn een erkende producentenorganisatie volgens de Europese regels van SIG&F. Daarin staat dat een lid nooit meer dan 20 procent van de stemmen in de coöperatie mag vertegenwoordigen. Wij hebben daar zelf een grens van 15 procent neergelegd.“ Het klopt dat een lid van een producentenorganisatie “maximaal 20 procent van de stemmen van een voltallige algemene vergadering van de producentenorganisatie heeft.” Zo staat het in de SIG&F-verordening.

Democratie coöperatie

Voor Agro Care en Combivliet betekent de fusie dat zij dus nooit 20% van de stemmen in de coöperatie kunnen vertegenwoordigen. En bij Harvest House is dat zelfs 15 procent van de stemmen. Volgens Van Kammen is dat afgestemd met de fusiepartners. “We zijn afgelopen winter in Athene geweest met de Harvest House-leden. Dat is toch de bakermat van de democratie. Daar heeft Agro Care ons ook laten weten dat ze democratie in de coöperatie belangrijk vindt en die regels over stemrecht ook accepteert.”

Is er voor bedrijven op die schaal nog een bjizonder voordeel te halen door samen te gaan? Van Kammen: ”Beide bedrijven hebben al een enorme professionaliteit en beide hebben veel geïnvesteerd in verduurzaming en innovatie. Het samengaan zal dat versterken. Daar zijn dan ook besparingen mogelijk, vermoed ik.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin