Doorgaan naar artikel

‘Minder, minder, minder!’

Hoe sympathiek het ook klinkt om te streven naar meer nationaal product, de realiteit is anders.

Willen jullie meer of minder mandarijnen? Minder, minder, minder! Dat is het sentiment dat momenteel in veel Europese landen heerst. Eigen groenten en fruit eerst. Importfruit zou de markt voor Belgische appels verpesten, aldus een Vlaamse appelteler vorige week in de pers. En een van onze regeringspartijen stelde een maand geleden zelfs voor om Nederlandse producten voorrang te geven in de supermarkten.

Noord-Korea

Het lijkt mij geen goed idee dat de overheid bepaalt wat er in het schap van de supermarkt komt te liggen. Ik moet dan denken aan een van de vele bizarre verhalen over Noord-Korea, waar ‘de overheid’ bepaalt uit welke 10 soorten kapsels mannen kunnen kiezen.

Milieubelasting van producten die we van verder weg halen is niet altijd groter

Milieu-impact vervoersbewegingen

Wat is er mis mee dat we in Nederland appels uit Frankrijk importeren en dat de Fransen de in Nederland geteelde phalaenopsis op de vensterbank zetten? Of dat Spanjaarden onze uien kopen en wij hun mandarijntjes? Er wordt al duizenden jaren gehandeld en geruild, omdat de ene plek nou eenmaal meer geschikt is voor productie van bepaalde goederen dan de andere plek. Uiteraard moeten we er naar streven de milieu-impact van al die vervoersbewegingen te verkleinen, maar de milieubelasting van producten die we van verder weg halen is zeker niet altijd groter.

Avocado en tomaten

Hoe sympathiek het ook klinkt om te streven naar meer lokaal en nationaal product, de realiteit is anders. Wereldwijd groeit de handel in groenten en fruit sterker dan de productie. De grootste productcategorieën in het AGF-schap van Europese supermarkten, zoals vruchtgroenten, bananen, druiven en citrus, zijn grotendeels importproducten. En als we kijken naar de sterkste omzetgroeiers in het Nederlandse AGF-schap van het afgelopen jaar, dan staan blauwe bessen, avocado en tomaten bovenaan. Deze producten zouden we niet of maar een deel van het jaar in het schap vinden zonder invoer.

Onze thuismarkt is de EU en laten we dit koesteren

EU importeert meer dan het exporteert

De EU importeert meer fruit dan het exporteert. Er wordt tussen EU-lidstaten € 27 miljard aan fruit verhandeld, terwijl er maar € 3 miljard over de EU-grenzen heen wordt geëxporteerd. Bij groenten is dat respectievelijk € 24 miljard en € 3 miljard.

Kortom, onze thuismarkt is de EU en laten we dit koesteren.

Kieskeurige consumenten

Voor consumenten in de EU is er een grote diversiteit aan fantastische producten beschikbaar, soms bijna uit de achtertuin, soms van iets verder weg. En wat is eigenlijk ver en buitenland? Venlo ligt nog geen half uur rijden van Duisburg en de afstand tussen Naaldwijk en Parijs is geringer dan die tussen Marseille en Parijs. Voor de Nederlandse tuinbouwsector zorgen die half miljard kieskeurige consumenten voor een immense afzetmarkt en de noodzaak tot topprestaties. Dat gaat niet gebeuren als producten een voorkeursbehandeling krijgen louter op basis van hun afkomst in plaats van kwaliteit.

Share this

Afbeelding
Cindy van Rijswick

analist groente en fruit bij Rabobank Research Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin