Doorgaan naar artikel

Minder kassen naar VK, meer naar Frankrijk

In 2021 lag de aandacht bij export van kassen iets meer op Frankrijk dan op het VK. Import uit China nam toe.

In 2021 bleef export van kasmaterialen op peil. CBS en Wageningen University & Research hebben de landbouwexport berekend. Met circa € 1,6 miljard is de export van kasmaterialen een bescheiden onderdeel van de landbouwexport. Als puur naar kasmaterialen van Nederlandse makelaardij wordt gekeken, bedraagt de export € 1,3 miljard.

De Nederlandse export van landbouwgoederen (primaire, onbewerkte goederen en secundaire, bewerkte goederen) wordt voor 2021 geraamd op € 104,7 miljard. Dat is 9,4% hoger dan in 2020 en een nieuw record. De export van kasmaterialen levert wel relatief per euro veel op, stellen de onderzoekers.

Opvallend bij kasmaterialen is dat de sterke toename van de uitvoer in 2020 is bijgesteld. Die werd aanvankelijk geraamd op € 1,8 miljard (€ 1,5 miljard in 2019), maar in de laatste berekening is dat voor 2020 bijgesteld naar circa € 1,6 miljard.

Datzelfde jaar viel vooral een grote toename van export van kasmaterialen naar het Verenigd Koninkrijk op. Dat werd toegeschreven aan het vooruitlopen op brexit-effecten dat jaar. Het zou gaan om een groei van € 281 miljoen naar € 342 miljoen. Dit jaar melden de onderzoekers vooral een afname van de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk, maar ook een toename van de uitvoer van kasmaterialen naar Frankrijk.

Aan de importkant van kasmaterialen vallen in het exportonderzoek een grotere invoer uit China en een kleinere invoer uit Denemarken op.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin