Doorgaan naar artikel

Minder diepvries- dan verse groenten in gft-container

Ingevroren groenten, aardbeien en bessen worden door de consument minder snel in de gft-container gegooid dan verse groenten. Diepvriesgroenten zijn daarmee een middel om voedselverspilling terug te dringen, concludeert Wageningen UR.

Consumenten gooien in verhouding minder diepgevroren groente, aardappelproducten en rood fruit weg dan de verse variant, of het alternatief in blik of pot. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit naar de invloed van de aankoopvorm (diepvries, vers of conserven) op de hoeveelheid voedsel die mensen verspillen.

“De Nederlandse consument heeft een voorkeur voor verse producten”, zegt projectleider Anke Janssen van Wageningen Food & Biobased Research in een bericht op vilt.be, “maar met het oog op voedselverspilling zouden ze wat vaker kunnen kiezen voor diepvries”. Bevroren producten zijn veelal langer houdbaar en gemakkelijk in de benodigde porties te verdelen.

Representatieve enquête

Om te onderzoeken welke aankoopvorm het meest in de afvalemmer belandde, hielden de onderzoekers een online enquête onder consumenten afkomstig uit een representatieve groep van ruim 500 Nederlandse huishoudens. In het onderzoek werd voor twaalf producten, waaronder zeven soorten groenten, aardappelproducten en rood fruit, gekeken naar de invloed van de aankoopvorm (diepvries, vers, of conserven). Van zes onderzochte groentes, plus de aardappelproducten en het rode fruit, werd per consumptiemoment naar verhouding het minst weggegooid van de diepvriesversie.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin