Het komt eraan, een label op voeding met de milieuscore. Bij de Belgische supermarkt Colruyt draait de Eco-score al op proef. Als de consument er zijn keuzes van laat afhangen, heeft het grote gevolgen. Vers scoort vaak minder dan verwerkt, zo blijkt. Wel worden er grote fouten gemaakt in de scores. Zo krijgen blauwe bessen en bramen ten onrechte de laagste score.
Bij Colruyt is het mogelijk online producten te kopen en verpakte producten te kiezen met de beste milieuscore, de Eco-score. Met kleuren en letters A tot en met E geeft dit label weer hoe dit product scoort op milieugebied. Dat is eigenlijk hetzelfde als de Nutri-Score waarmee de voedingswaarde al veel langer wordt weergegeven.
Colruyt loopt met de proef vooruit op een Europese gestaafde methode voor het weergeven van de milieuscore. Daarover wordt grondig nagedacht en GroentenFruit Huis praat nu ook mee in een werkgroep.
Vers blijft vaak achter bij verwerkt
Wie naar het systeem van Colruyt kijkt, zal op verrassingen stuiten. Het is bijvoorbeeld vaak beter voor het milieu om niet de verse variant te kopen, maar de diepgevroren of ingeblikte variant. Bijvoorbeeld voor blauwe bessen hebben de verse bessen een lage score E en de diepgevroren bessen een score A. Dit is het ook het geval voor prinsessenbonen waar de diepvriesvariant veel beter scoort. Voor tomaten is dat in iets mindere mate ook het geval. Verse cherrytomaten scoren een B en geïmporteerde en verwerkte stukjes tomaat (of puree) een A. Een eerste conclusie luidt dan dat vers regelmatig slechter scoort dan verwerkt.
Geen bonus voor PlanetProof in Eco-score
Een andere conclusie is dat bij productiemethode alleen biologisch een bonus krijgt van 15 punten op de score. On the Way tot PlanetProof of een ander systeem lijkt niet tot bonuspunten te leiden.
Ook is een conclusie dat product uit eigen land een flinke bonus heeft. Als de herkomst België is, betekent het 15 bonuspunten. Voor Nederlands product is dat gelijk 12 punten minder, onafhankelijk of het bijvoorbeeld uit Limburg of Noord-Holland komt.
Wie het digitale AGF-schap van Colruyt bekijkt, ziet ook bijzonder grote verschillen. Voor blauwe bessen en ananas wordt een score E gegeven. Jonagold scoort A, aardbeien B (soms A) en bramen E.
Zachtfruit fout beoordeeld
Dan komen we op de zwakte van een zo uitgebreid beoordelingssysteem: de fouten. We kunnen niet anders dan concluderen dat de totaalscore voor blauwe bes en bramen verkeerd is opgeteld, waardoor score E eigenlijk B moet zijn. Dit betekent wel dat klanten nu ten onrechte worden geadviseerd die producten niet te kopen.
Dat is te zien als je doorklikt naar de berekening van de totaalscore. Dat is de optelsom van de lifecycle analysis voor dat product en nog bonus- of maluspunten (voor verpakking, transport en productiewijze). Bij bramen is dat 64 + 1, maar wordt er toch een totaalscore 19 aangehouden.
Biologisch en gangbare bloemkool beide A
Ook wordt de score beïnvloed als niet goed wordt bijgehouden wat de herkomst van een product is. Bij een aantal producten wisselt deze herkomst en wordt daarom maar geen score voor transport berekend. Verder wordt voor biologische bloemkoolroosjes vergeten 15 bonuspunten te rekenen voor de biologische productiewijze, waardoor de gangbare roosjes hoger in punten scoren. Toch scoren deze beide A.
Eén conclusie lijkt dan ook dat zowel de biologische variant als de gangbare variant beide een A-score kunnen halen. Maar wat betekent dat voor het aankoopmotief voor biologisch?