Doorgaan naar artikel

Europese bio-verenigingen slepen Eco-Score voor de rechter

IFOAM Organics Europa en de Franse vereniging van IFOAM-leden stappen naar de rechter om de Eco-Score nietig te laten verklaren. Ze verwijten het stoplichtlabel voor klimaatimpact greenwashing.

De Europese vereniging voor biologische landbouw stapt naar de rechtbank van Parijs om het gebruik van Eco-Score stop te zetten. Volgens IFOAM leidt de term ‘Eco’ dat producten onrechtmatig met biologisch wordt geassocieerd. Het zal daarmee verwarring veroorzaken bij de consument en het moeilijker maken om biologisch te onderscheiden van gangbaar.

De vereniging stelt verder dat Eco-Score ‘voorstander is van intensieve en conventionele productie in plaats van de overgang van productiesystemen naar processen die het milieu en biodiversiteit respecteren’. Voorzitter van IFOAM Organics Europa, Jan Plagge: “In plaats van greenwashing tegengaan, draagt dit label eraan bij.”

Het is nog niet bekend wanneer de zaak wordt behandeld.

Eco-Score al in gebruik

Het Franse duurzaamheidslogo is al in gebruik in verschillende Europese landen. Voedingsmiddelen krijgen een score (A-E) op basis van een levenscyclus-analyse en extra indicatoren volgens een bonus-malussysteem. Zo worden zaken zoals klimaatverandering, water- en landgebruik, fijn stof en verzuring mee in rekening genomen. In Frankrijk en België wordt het logo al op grotere schaal gevoerd, door bijvoorbeeld Colruyt en Carrefour. In Nederland heeft alleen Lidl een test gedraaid met het logo.

Share this

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

redacteur Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin